O πιτσιρικάς που ξεκίνησε την επανάσταση στο Χονγκ Κονγκ [εικόνες] - iefimerida.gr

O πιτσιρικάς που ξεκίνησε την επανάσταση στο Χονγκ Κονγκ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 17χρονος Joshua Chi-fung μπορεί να μην κέρδισε τον πόλεμο, πήρε όμως τη μάχη. Ηγετική μορφή ενός συνδικάτου μαθητών και σπουδαστών, το οποίο ίδρυσε το 2012, βρίσκεται πίσω από το κίνημα που συνταράσσει το Χονγκ Κονγκ, την πρώην βρετανική αποικία, υπό κινεζική επιτήρηση.

Το τελευταίο πρόβλημά του ήταν ότι κρατήθηκε επί δύο ημέρες σε κρατητήριο, μετά από επεισόδια με την αστυνομία. Η υπηρεσίες του Πεκίνου θεωρούν τον νεαρό «εγκληματία» και εκτιμούν ότι πρόκειται για «σκοτεινό πράκτορα των Αμερικανών».
Εμφανισιακά ο Joshua είναι ένας από τους μοδάτους νέους της χώρας: λεπτά μαύρα γυαλιά, φράντζα καλοκουρεμένη και πολύχρωμο μπλουζάκι όπου είναι γραμμένος ο αριθμός «89» για να θυμίζει τα αιματηρά επεισόδια της πλατείας Τιενανμέν. Γιατί διαβάζοντας τι συνέβη το 1989 στην Κίνα μπόρεσε ο Joshua να χτίσει το επαναστατικό του ταμπεραμέντο. Τότε δεν είχε ακόμη γεννηθεί.

Στην εξέδρα, μιλάει σε χιλιάδες άτομα, στο δρόμο


Το κίνημα «Occupy Central» θα έχει πάντως στο εξής ένα πρόσωπο, τον Joshua. Αυτός ξεκίνησε, με το συνδικάτο του, το sit-in στο κέντρο της πόλης. Και στη συνέχεια όρμησαν όλοι μαζί εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Το φοιτητικό δωματιάκι που διατηρεί στο Open University του Χονγκ Κονγκ παραβιάστηκε δύο φορές από την αστυνομία και ένα κομπιούτερ κρατήθηκε στην ασφάλεια.


Οταν παίρνει το μικρόφωνο για να μιλήσει στη γεμάτη πλατεία ή όταν μπαίνει στα τηλεοπτικά πλατό όπου τον καλούν, μιλάει σαν ενήλικας που ξέρει ακριβώς τι θέλει. Το όνομά του φιγουράρει στη μαύρη λίστα του υπουργείου Ασφαλείας του Πεκίνου και εμφανίζεται ως μια σοβαρή απειλή για το Κομμουνιστικό κόμμα. Το Wen Wei Po, μια μεγάλη φιλοκομμουνιστική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ τον παρουσιάζει σαν αμερικανό πράκτορα. Οπως γράφει, οι «δυνάμεις των ΗΠΑ» είχαν εντοπίσει τις δυνατότητές του και είχαν κάνει τα πάντα για να τον μεταμορφώσουν σε σούπερ σταρ επαναστάτη. Ο ίδιος και οι γονείς του μετέβησαν στο Μακάο -αναφέρει η εφημερίδα- «καλεσμένοι από την αμερικανική πρεσβεία» και πέρασαν τη νύχτα στο ξενοδοχείο Venician, το οποίο είναι ιδιοκτησία ενός αμερικανού κλπ.
«Φυσικά όλα είναι ψέμματα στο άρθρο» απάντησε με tweet ο νεαρός Wong, ο οποίος θα γίνει 18 ετών στις 13 Οκτωβρίου.

Η πρώτη του επανασταστική πράξη έγινε όταν ήταν 15 ετών και πολέμησε για να μπει το μάθημα του «πατριωτισμού» στα σχολεία, το οποίο εγκωμίαζε την κινεζική πολιτική. Η ομάδα του Joshua έκανε μια πρωτοφανή κινητοποίηση η οποία κατέληξε σε διαδήλωση 100.000 ατόμων. Ο Joshua επικεφαλής 1.000 περίπου φοιητών στρατοπεδεύουν επί μια εβδομάδα μπροστά στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης. Παίρνοντας παράδειγμα από την επανασταση της πλατείας Τιενανμέν, κάποιοι φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας και κατασκεύασαν άγαλμα που ονόμασαν «η θεά της δημοκρατίας». Μπροστά σε αυτή την αντίδραση ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ αναγκάστηκε να αποσύρει το μάθημα από τα σχολεία. «Πρέπει να δίνεις κάθε μάχη σαν να είναι η τελευταία...Μόνο έτσι μαθαίνεις να χτίζεις τη θέληση για να συνεχίσεις» δήλωνε ο Joshua την τελευταία εβδομάδα στο CNN.

Ο Joshua Wong εμπνεύστηκε, φυσικά, από άλλες προσωπικότητες που διοργάνωσαν την «επανάσταση της ομπρέλλας», όπως ο βαπτιστής ιερέας Chu Yiu-ming, 70 ετών και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εργατικής εξέγερσης το 1989. Επίσης, ο Benny Tai Yiu-Ting, 50 ετών, συνιδρυτής του κινήματος Occupy Central, ο Chan Kin-man, 55 ετών, καθηγητής κοινωνιολογίας.

Eδώ, παίζουν ταμπούρλο στην πλατεία της εξέγερσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ