Τρισέ προς Ιταλία: «Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα» - iefimerida.gr

Τρισέ προς Ιταλία: «Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία οφείλει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και τη βελτίωση της ευελιξίας της οικονομίας της, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει "εξαιρετικά σημαντικά" τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση στις 5 Αυγούστου, όταν ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας μέχρι το 2013.

"Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθούν και να εκπληρωθούν οι στόχοι που ανακοινώθηκαν για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης", λέει.

Αν και δεν αναφέρεται ευθέως στο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επεξεργάζεται το ιταλικό κοινοβούλιο, ο Τρισέ δηλώνει ότι η εφαρμογή μέτρων για την πλήρη εκμετάλλευση του μεσοπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου δυναμικού της Ιταλίας είναι πολύ σημαντική.

Αφού επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας είναι "απογοητευτική" και ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τονίζει: "Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο: είναι σημαντική η εισαγωγή όλων εκείνων των μέτρων που θα δώσουν μεσοπρόθεσμα πλήρη ώθηση στο ιταλικό δυναμικό".

Το πακέτο των μέτρων λιτότητας εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ από το ιταλικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα για να κατευνασθεί το κλίμα πανικού στις αγορές εξαιτίας του κολοσσιαίου ιταλικού χρέους που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Ωστόσο το πακέτο των μέτρων επανεξετάζεται από το ιταλικό κοινοβούλιο, αφού έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ως ανεπαρκές. Πιο πρόσφατα η εργοδοτική ομοσπονδία Confidustria το χαρακτήρισε "αδύναμο και ακατάλληλο".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επενέβη τον περασμένο μήνα αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα για να θωρακίσει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης από πιθανή επίθεση των αγορών που θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ. Στη σημερινή του συνέντευξη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αρνείται ότι υπήρξε προηγούμενη συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας σε επιστολή η οποία εστάλη στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πριν από την ανακοίνωση των μέτρων.

"Διαπιστώναμε μία προοδευτική απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και το θεωρήσαμε χρήσιμο να ανταλλάξουμε απόψεις με τις ιταλικές αρχές για το ποια θα είναι τα καταλληλότερα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση", λέει.

Έκκληση για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών τους, να ενισχύσουν την αμοιβαία επιτήρηση και την οικονομική διακυβέρνηση.

"Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να διορθώσουν τη σημερινή κατάσταση", λέει.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ τρισέ απαντά ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη εκδώσει ομόλογα με εγγύηση της Ευρώπης.

"Το κύριο μήνυμα του συμβουλίου διοίκησης είναι για την γρήγορη και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 21 Ιουλίου", λέει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ