Οι ευρωβουλευτές έριξαν «άκυρο» σε πέντε υποψήφιους Επιτρόπους - iefimerida.gr

Οι ευρωβουλευτές έριξαν «άκυρο» σε πέντε υποψήφιους Επιτρόπους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από ακρόαση για να λάβουν έγκριση περνούν ο ένας μετά τον άλλο οι 26 Επίτροποι που όρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιχειρώντας να δομήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού», μοιράζοντας με σύνεση και ισορροπία τα πολύτιμα χαρτοφυλάκια μεταξύ των πολιτικών ομάδων που συνθέτουν την ευρωβουλή.

Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, πέντε επιλογές μέχρι στιγμής δεν έπεισαν, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι Επίτροποι να πρέπει να ξαναπεράσουν από ακρόαση.

Οπως αναμενόταν ο Γάλλος σοσιαλιστής και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο δεν ήθελε εξ αρχής η Γερμανία(σ.σ. η Μέρκελ μόλις δυο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων είχε στηρίξει τον Ισπανό συντηρητικό Λουίς ντε Γκίντος), δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως των ευρωβουλευτών για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Επίσης, «μετεξεταστέος» έμεινε και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ για την επιλογή του οποίου πολλοί είχαν εκπλαγεί. Οταν ο Γιούνερκ ανακοίνωσε πως τον προορίζει για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Σταθερότητας και Κεφαλαιακής Αγοράς, είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς η Βρετανία ήταν μια από τις χώρες που είχαν εκφράσει ανοιχτά και κάθετα την αντίθεσή της για το πρόσωπό του στο τιμόνι της Κομισιόν, διά στόματος Ντέιβιντ Κάμερον.

Εγκριση δεν πήραν επίσης τρία πρόσωπα που ήταν εξ αρχής αμφιλεγόμενα. Πρόκειται για τον Ούγγρο Τίμπορ Ναβράσις ο οποίος προορίζεται για Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, ο Ισπανός Μιγέλ Αρίας Κανιέτε ο οποίος διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Τσέχα Βέρα Γιούροβα για το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης.

Επίσης, «επικίνδυνη» θεωρείται και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ η οποία περνά τη Δευτέρα από την ακρόαση για τη θέση της αντιπροέδρου Ενεργειακής Ενοποίησης.

«Ελάχιστα πειστικός» ο Μοσκοβισί για τους συντηρητικούς

«Ελάχιστα πειστικός», ήταν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο προτεινόμενος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας και Φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, την Πέμπτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ, η Ευρώπη χρειάζεται σταθερότητα και ίση μεταχείριση για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι τον «κύριο ελαστικότητα» που ψάχνει να βρει «κενά» στους κανόνες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Μπούρκχαρντ Μπαλτς δηλώνει ότι «ο κ. Μοσκοβισί ήταν ελάχιστα πειστικός. Δεν κατάφερε να πείσει τη δική του κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πώς θα μπορέσει τώρα να πείσει 28 κράτη-μέλη;».

Ο Μπ. Μπαλτς κατηγορεί τον κ. Μοσκοβισί ότι δε διαθέτει όραμα για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης και ότι ήταν ασαφής στις απαντήσεις του κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η επιλογή Κανιέτε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Η εχθρότητα των βουλευτών του ΕΛΚ είχε χαρακτήρα εκδίκησης: Ο ισπανός Κανιέτε, υποψήφιος για Επίτροπος Ενέργειας αλλά με μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες, δεν πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει προς την Επιτροπή, εξ αιτίας των αντιδράσεων των Σοσιαλιστών. Ο Κανιέτε είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Πλακάτ με την φωτογραφία του ως «καταζητούμενου» και με χέρια λερωμένα με πετρέλαιο είχαν κάνει την εμφάνισή τους μπροστά από την Ευρωβουλή.

Πώς συνδέονται οι υποψηφιότητες του συντηρητικού Κανιέτε και του σοσιαλιστή Μοσκοβισί

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», οι υποψηφιότητες του Γάλλου σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί και του Ισπανού συντηρητικού Μιγέλ Αρίας Κανιέτε συνδέονται σε τέτοιο βαθμό που οι δυο άνδρες «έγιναν όμηροι μεταξύ δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών» (των σοσιαλιστών και των συντηρητικών).
Το παζάρι μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, το πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού» πίσω από την επιτροπή Γιούνκερ, κρίνεται σε αυτές τις δύο υποψηφιότητες.

Οσον αφορά στους υπόλοιπους, η συγκυρία με τη Βρετανία, όπου ο ευρωσκεπτικισμός παντού στο Λονδίνο είναι ενισχυμένος, ίσως καταστήσει αντιθέτως πιο πρόθυμους τους ευρωβουλευτές να «ανεχθούν» τον Χιλ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον Ούγγρο Τιμπόρ Ναβράσις ο όποιος αν και πολύ πρόσφατα έκανε μεταστροφή στις ευρωπαϊκές αξίες, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές φαίνονται να μην ξεχνούν τις πολύ κοντινές απόψεις του με εκείνες τις ακραίες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Σημειώνεται ότι ο Ναβράσις είναι ο υποψήφιος επίτροπος στον οποίο ο Ελληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος έθεσε το θέμα της επιστροφής των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας στον υποψήφιο Επίτροπο ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δε θα πρέπει «να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ