fbpx Τα δάχτυλα στις Καρυάτιδες: Τι δείχνουν για την ελληνικότητά τους σύμφωνα με τον καθηγητή Παύλο Ευθυμίου | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MORTON'S TOE

Τα δάχτυλα στις Καρυάτιδες: Τι δείχνουν για την ελληνικότητά τους σύμφωνα με τον καθηγητή Παύλο Ευθυμίου

Τα δάχτυλα στις Καρυάτιδες: Τι δείχνουν για την ελληνικότητά τους σύμφωνα με τον καθηγητή Παύλο Ευθυμίου
03|10|2014 | 11:46

Ενα κείμενο του καθηγητή του ΑΠΘ Παύλου Ευθυμίου το οποίο αναλύει γιατί οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι... Ελληνίδες, μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη Αννα Παναγιωταρέα.Η αναπαραγωγή του κειμένου του πανεπιστημιακού συζητήθηκε και σχολιάστηκε με κάποιους να κάνουν λόγο για μια θεωρία ρατσιστική και έτσι η κυρία Παναγιωταρέα μετά από λίγες ώρες αποφάσισε να «κατεβάσει» την ανάρτηση που είχε κάνει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook εξηγώντα, φυσικά, και τους λόγους για τους οποίους έκανε κάτι τέτοιο.

Η πρώτη ενάρτηση της Αννας Παναγιωταρέα
 

«Ο καθηγητής Παύλος Ν. Ευθυμίου, μας έστειλε στον πανεπιστημιακό διάλογο του ΑΠΘ, το σημείωμα που θα διαβάσετε για τις Καρυάτιδες.

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα!

Στην ιατρική ονομάζεται Morton’s toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν. Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το «κανονικό» οστεολογικά, αυτό το οποίο «πρέπει» να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος «Αιγυπτιακό» καθώς είναι το ορθό επιστημονικά.

Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο «Ελληνικό», παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton’s toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.

Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών; Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό!

Απίστευτο; Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι. Το απίστευτο είναι ότι η «δυσμορφία» του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια;

ΝΑΙ!!!

Και αυτό ΕΙΝΑΙ απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να «ξεχαστεί», μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία.

Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. ΟΛΑ τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετικότητα τους και το έδειχναν».

Η δεύτερη ανάρτηση της κυρίας Παναγιωταρέα μέσω της οποίας εξηγούσε γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή:

«Καλημέρα σε όλους!

Ο κ. Παύλος Ν. Ευθυμίου είναι καθηγητής το ΑΠΘ. Δεν τον ξέρω. Μας έστειλε αυτό το κείμενο για τις Καρυάτιδες στον εσωτερικό διάλογο του Πανεπιστημίου που παρακολουθούν 3.000 μέλη ΔΕΠ. Δεν ξέρω αν είναι ειδικός ή όχι. Αλλά επειδή τακτικά ακούμε το ίδιο, περί δακτύλων, νόμιζα ότι θα ενδιέφερε περισσότερους. Μερικοί απέδειξαν ότι δεν μπορούν να ακούσουν "ἀλλη" άποψη εκτός από την δική τους και θεωρούν ότι η θεωρία αυτή είναι ρατσιστική. Οπότε κι εγώ το κατεβάζω...Αλλωστε ότι το είδαν 9.000 άνθρωποι και αναπτύχθηκαν δεκάδες γνώμες καλό είναι».

 

ΣΧΟΛΙΑ