Χαρούμενες διακοπές στη Ραφήνα - iefimerida.gr

Χαρούμενες διακοπές στη Ραφήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

“Περνά την καλύτερη πνευματική του περίοδο”. Η φράση ανήκει σε τακτικό συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή και περιγράφει τη φάση που περνά τώρα ο τέως πρωθυπουργός. Την ώρα που στη ΝΔ περιμένουν πότε θα σπάσει τη σιωπή του και οι “καραμανλικοί” απεργάζονται σενάρια επιστροφής του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ο ίδιος ζυγίζει όλα τα δεδομένα και κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Ο τέως ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου διαβάζει πολύ, περνά πολύ ελεύθερο χρόνο και όσοι τον βλέπουν τακτικά, συνομολογούν ότι “δεν έχει καμία σχέση με τον Καραμανλή της τελευταίας πενταετίας”. Είναι πολύ χαλαρός, παρακολουθεί και αναλύει ψύχραιμα την πολιτική επικαιρότητα, ενώ στις επαφές του, αφήνει να βγει προς τα έξω μόνο ό,τι θέλει ο ίδιος να βγει.

Βεβαίως, όλο αυτό τον καιρό, ο Κώστας Καραμανλής βιώνει μικρά σοκ. Μια οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών σε βάρος του, μια οι αιχμές που κατά καιρούς διατυπώνονται για τις επιδόσεις του ως πρωθυπουργού από στελέχη της ΝΔ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να του χαλάσει η διάθεση. Παρόλα αυτά, όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν, εκείνος “εκτιμά όλες τις παραμέτρους, δεν ξεχνάει τίποτα, αλλά προς το παρόν δε θα κάνει και τίποτα”.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει αναγνωρίσει σε συνομιλητές του ότι το τραύμα που άφησε στη ΝΔ η ήττα στις τελευταίες εκλογές αναγκάζει εκ των πραγμάτων τον Αντώνη Σαμαρά να τηρήσει αποστάσεις από την “καραμανλική” περίοδο. Όμως, “άλλο πράγμα είναι οι αποστάσεις και άλλο τα καρφιά και οι έωλες κατηγορίες”, σημειώνει με νόημα στο iefimerida.gr σχεδόν καθημερινός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Εξάλλου, παρότι ο κ. Καραμανλής ουδέποτε ως σήμερα σήκωσε το γάντι του Αντώνη Σαμαρά και έδινε εντολή στους συνεργάτες του να μην κάνουν επιθετικές διαρροές εξ ονόματός του, είναι σαφές ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον προκάτοχό του.
Παρόλα αυτά, επιμένει να μην δείχνει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι δύο άνδρες έχουν πια σχέσεις τυπικές. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αντάλλαξαν μόνο έναν τυπικό χαιρετισμό στην κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ και πέραν τούτου ουδέν. Εξάλλου, οι κατά καιρούς τοποθετήσεις διάφορων “σαμαρικών” στελεχών δεν βοηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορίες του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Νότη Μηταράκη, πως η κυβέρνηση Καραμανλή “κινήθηκε στη λογική της ήπιας προσαρμογής ενώ η κρίση ερχόταν”, παραλίγο να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της υπόγειας αντιπαράθεσης μεταξύ της λεωφόρου Συγγρού και της πλατείας Μαβίλη.
Εξάλλου, μπορεί οι δύο πρωταγωνιστές του “ψυχρού πολέμου” να μην εκδηλώνονται δημοσίως, αλλά οι συνεργάτες τους -όπως φάνηκε στην περίπτωση Μηταράκη- δεν βάζουν... γλώσσα μέσα τους. Αυτό προφανώς επιβαρύνει το κλίμα στη μεταξύ τους σχέση.

Ισορροπίες

Παρόλα αυτά, ο Κώστας Καραμανλής, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει κανένα γάντι. Συν τοις άλλοις, επιβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι “θα είναι παρών όταν τον χρειάζεται η παράταξη”.
Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής τηρεί και ισορροπίες σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της πολυκατοικίας. Από το “καραμανλικό” στρατόπεδο δεν έχει υπάρξει καμία επιθετική διαρροή, ούτε προς την πλευρά Καρατζαφέρη, ούτε προς την πλευρά Μπακογιάννη. Αντιθέτως, υπήρξε ικανοποίηση όταν το ΛΑΟΣ, με ανακοίνωσή του, έκανε επίθεση φιλίας στον τέως πρωθυπουργό, ενώ όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ενέπλεξε τον Πέτρο Μολυβιάτη με τα Wikileaks, ήταν ο Κώστας Καραμανλής που “ηρέμησε” τον παλαίμαχο πολιτικό, λέγοντάς του ότι “δεν πρέπει να υψωθούν οι τόνοι”. Και το θέμα έμεινε εκεί...

Σιωπή όπως... αναποφασιστικότητα

Ο κ. Καραμανλής προφανώς και δεν “στήνει” κανένα σύστημα. Από το γραφείο του, στην οδό Παναγή Κυριακού, στην πλατεία Μαβίλη, περνούν πολύ συχνά “γαλάζιοι” βουλευτές, πρώην υπουργοί και πολιτικά στελέχη. Ο κ. Καραμανλής δεν αρνείται να δει κανέναν. Εξάλλου, γνωρίζει ότι, ακόμη και λόγω επωνύμου, πάντα θα αποτελεί έναν πυλώνα εξουσίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς της ΝΔ. Συχνότερα μιλάει με τον Βαγγέλη Αντώναρο, που είναι ο πιο στενός του συνεργάτης, με το Δημήτρη Σιούφα, τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον ακραιφνή “καραμανλικό” ευρωβουλευτή, Γιώργο Κουμουτσάκο. Παράλληλα, έχει πυκνώσει τις επαφές του με δημοσιογράφους και εκδότες, παρότι δεν έχει κάτι στα σκαριά. “Είναι πολιτικό ον και δε θα σταματήσει να μετέχει σε πολιτικές συζητήσεις”, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του που τον ξέρουν καλά.
Πάντως, δεν “φτιάχνει σύστημα”. “Αν ποτέ χρειαστεί να επανέλθει, τότε το σύστημα θα είναι έτοιμο σε 20 μέρες. Τον λένε Καραμανλή και μιλάμε για ένα κόμμα με καραμανλικό DNA”, λέει έμπειρο στέλεχος της Κεντροδεξιάς, που δεν ανήκει στους στενούς συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού.

Πότε θα μιλήσει;

Φυσικά, το ερώτημα που γεννάται σε πολλούς αναφορικά με τον Καραμανλή δεν είναι μόνο τι θα κάνει στο μέλλον. Τι θα κάνει, δηλαδή, αν όντως φανεί ότι, παρά την πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ δεν μπορούν να καταστούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση”. Το πρώτο ερώτημα πολλών “γαλάζιων” είναι πότε θα μιλήσει. Πότε θα σπάσει τη σιωπή του και θα αποφασίσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Και σε ό,τι αφορά αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι πως... ακόμη είναι νωρίς.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής δεν έχει αλλάξει το σχεδιασμό του. Ουδόλως βιάζεται να μιλήσει. Θα μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο ίδιος κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Εξάλλου, στην πλατεία Μαβίλη φαίνεται πως υπάρχει η εκτίμηση ότι, όσο περισσότερο φθείρεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο ευνοϊκότερες γίνονται οι συνθήκες για ενδεχόμενη παρέμβαση Καραμανλή. Το θέμα, βεβαίως, είναι αν, όταν μιλήσει, αναφερθεί στον Αντώνη Σαμαρά. Και τι θα πει...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ