Εκπαίδευαν παιδιά για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας - iefimerida.gr

Εκπαίδευαν παιδιά για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι χρησιμοποιούν παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν.

Το γεγονός αυτό αποτελεί «μια κατάφωρη προσβολή στην ανθρωπότητα που πρέπει να σταματήσει αμέσως», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοινωθέν της, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο μεγεθύνεται με ρυθμούς που θορυβούν τους τελευταίους μήνες.

Οι Ταλιμπάν, που μάχονται τις ξένες δυνάμεις και τον εθνικό στρατό στο Αφγανιστάν, συχνά προβαίνουν σε εξαιρετικά αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές επιθέσεις σε δρόμους.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι όλο και μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούνται για την διάπραξη τέτοιων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. «Μικρά παιδιά, ακόμα και 7 (ετών) φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως βομβιστές αυτοκτονίας», υπογράμμισε.

Παιδιά που εκπαιδεύτηκαν για να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά επέζησαν είπαν ότι τους έδωσαν φυλαχτά τα οποία τους είπαν πως θα τα προστάτευαν και θα τους επέτρεπαν να επιζήσουν της έκρηξης, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Ένα κορίτσι 8 ετών σκοτώθηκε τον Ιούνιο όταν οι Ταλιμπάν πυροδότησαν τη βόμβα που το ανάγκασαν να μεταφέρει και να τοποθετήσει κοντά σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν. Ένα μήνα νωρίτερα, ένα 12χρονο παιδί σκότωσε τέσσερις πολίτες, περιλαμβανομένου ενός μέλους περιφερειακού συμβουλίου, σε βομβιστική επίθεση στη νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα.

«Η χρήση παιδιών ως βομβιστών αυτοκτονίας από τους Ταλιμπάν δεν είναι μόνον σιχαμερή, αλλά γελοιοποιεί και τον ισχυρισμό του μουλά Όμαρ ότι προστατεύουν τα παιδιά και τους άμαχους», υπογράμμισε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του τμήματος της HRW για την Ασία, αναφερόμενος στον ηγέτη τους.

«Οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα ή όποιος στρατός χειραγωγεί ή εξαναγκάζει παιδιά να γίνουν ανθρώπινες βόμβες έχει απολέσει κάθε επαφή με τη στοιχειώδη ανθρωπιά», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έδωσε χάρη σε 25 παιδιά, από 6 ως 18 ετών, που είχαν συλληφθεί ως επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας, με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και του Έιντ αλ Φιτρ. Την Τρίτη, κάλεσε τους Ταλιμπάν να πάψουν να χρησιμοποιούν παιδιά στις επιχειρήσεις τους.

Στο μεταξύ οι αρχές της Γεωργίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας δεύτερος στρατιώτης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν από επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ (νότια).

«Ο λοχίας Ρέζο Μπερίντζε υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση από τους Ταλιμπάν εναντίον μιας περιπόλου στην επαρχία Χελμάντ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας σε ανακοινωθέν του.

Η Γεωργία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο NATO, έχει αναπτύξει 950 στρατιώτες υπό την διοίκηση της διεθνούς συμμαχίας υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ