Eρωτισμός κοφτερός σαν μαχαίρι: Στην έκθεση του φωτογράφου μόδας Peter Lindbergh στο Παρίσι [εικόνες]

Επί 30 χρόνια ο Peter Lindbergh είναι απλώς ο φωτογράφος μπροστά στον οποίο οι σταρ του σινεμά και τα μοντέλα ξεπερνούν κάθε συστολή και κάνουν ότι τους ζητήσει. Είναι ο φωτογράφος που η Vogue, το W, το Ηarper's Bazaar αντιμετωπίζουν όπως οι γκαλερί τον Πικάσο. Τώρα, η φημισμένη γκαλερί Gagosian αποφάσισε να του αφιερώσει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, στο Παρίσι.

(Η Τζούλιαν Μουρ)
Ο Lindbergh κατόρθωσε να επαναφέρει τη λογική της λάμψης, των συγκλονιστικών γυναικών, έπειτα όμως από μια ωμότητα της εικόνας και του φωτός. Σκληρός ρεαλισμός και ακμαία αισθητική. Αποφεύγει πάντα τα περιβάλλοντα χλιδής και προτιμά αγροτικά ή βιομηχανικά σκηνικά και τοπία, δεν χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές παρέμβασης στις φωτογραφίες του. Θελει να αναδείξει την εσωτερική ομορφιά, τον πραγματικό χαρακτήρα της γυναίκας που φωτογραφίζει –πίσω από την πιο σκληρή γυναίκα μπορεί να αναδείξει ένα εύθραυστο πρόσωπο.

(Η Κέιτ Μπλάνσετ)
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική ομορφιά χωρίς αλήθεια μέσα της. Αυτό το ιδεώδες χάνεται με την υπερβολική παρέμβαση ρετούς που γίνεται στις μέρες μας» λέει ο ίδιος. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει μια εικόνα εμβληματική του Liendbergh, το Wild at Heart, την φωτογραφία με τα κορυφαία μοντέλα της εποχής που ήταν μια ωδή στην κουλτούρα των Bikers. Την τράβηξε το 1991 στο Μπρούκλιν για τη Vogue. Στην έκθεση όμως υπάρχουν και οι υπέροχες φωτογραφίες της Λίντα Ευαγγελίστα πίσω από σύννεφα καπνού, η μοναδική ίσως αποκαλυπτική φωτογραφία της Τζούλιαν Μούρ που κατορθώνει να παραμένει αέρινη και πολλές άλλες.

Μερικές, όπως αυτές της Ευαγγελίστα- παρουσιάζονται σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα δημιουργώντας μια ένταση μέσα στην κάτασπρη γκαλερί στο Παρίσι. Μια φλέβα κινηματογραφική εξακολουθεί να πάλλεται μέσα στον δημιουργικό τρόπο του φωτογράφου που γεννήθηκε το 1944 στην Πολωνία για να κατακτήσει τον δυτικό κόσμο της μόδας και της κυρίαρχης εικόνας.

(Η Λίντα Ευαγγελίστα)


(Η Μίλα Γιόβοβιτς)

(Η φωτογράφιση για τη Vogue)

(H Tίλντα Σούιντον)

(Στην Gagosian...)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ