CINETROLL: «The Guest» - Ενα νέο αστέρι στο σινεμά τρόμου γεννιέται [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: «The Guest» - Ενα νέο αστέρι στο σινεμά τρόμου γεννιέται [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ προειδοποιεί: Βάλτε silver alert γιατί όπως το πάνε οι διανομείς, οι ταινίες εξαφανίζονται στο λεπτό.Οκ, το παραδέχομαι, είμαι παλιοχαρακτήρας κι ασυνεπής. Υποτίθεται ότι σαν σινετρόλης πρέπει να έχω μια σταθερή σχέση μαζί σας, αλλά η προηγούμενη εβδομάδα είχε πολλά πάνω και κάτω, συν ένα υπέροχο για άλλη μια φορά, απολαυστικό και πολυποίκιλο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας (δεν μπορείτε να το κάνετε τρεις φορές το χρόνο, να ξεστραβωνόμαστε λίγο με τον κατιμά που βγαίνει στις αίθουσες;)

Για μένα η χαρά του παιδιού το αφιέρωμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι που όπου πετύχετε ταινία του, ασυζητητί, τσακώστε την. Ειδικά αν σας αρέσει το παροξυσμιακό, ντελιριακό, στα όρια της υστερίας σινεμά ερωτικού πάθους. Πέραν τούτου, οι διανομείς το χαβά τους. Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3 νέες ταινίες στις αίθουσες αλλά 8. Για ποιο κοινό; Που θα πρωτοπάει ο άνθρωπος; Ειδικά όταν ταυτόχρονα τρέχει ένας σούπερ μαραθώνιος 150 ξέρω 'γω ταινιών και πρεμιέρας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Για τον κριτικό δε, μόνο να δει και να γράψει και να κατεβάσει φωτό για 8 ταινίες, είναι βδομαδιάτικο 40ωρο από μόνο του. 16 ώρες οι ταινίες συν άλλες 10 ώρες για να γράψεις κι όχι να ξεπετάξεις την άποψη σου, δε θες κι άλλο. Kι ένα 40ωρο ακόμα για να κάνεις καμία άλλη δουλειά γιατί με τα 500άρικα από τις κριτικές και μόνο δεν βγαίνεις. Τι σου μένει; Ύπνος, φαϊ, τουαλέτα. Το ντους προαιρετικό και το σεξ μόνο στα πεταχτά με καμία τσόντα στο ίντερνετ (αν έχεις δυνάμεις).

Για το κοινό, αν και όποτε βρει την επιθυμία και τα φράγκα να δει μια συγκεκριμένη ταινία, πρέπει να βάλει silver alert για να την προλάβει. Γιατί με τον ρυθμό των 8 ταινιών, άντε οι δύο από αυτές να κρατήσουν δεύτερη εβδομάδα. Που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας των εισιτηρίων. Μπορεί να παίζουν ταινίες πέντε εβδομάδων πριν αλλά την καινούργια αν δεν είναι δική τους, την εξαφανίζουν στο πιτς φυτίλι. Και μετά αναρωτιούνται για το παράνομο downloading.

Τέλος πάντων, από την 8άδα των ταινιών που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα, δύο έχω να σας προτείνω που εννοείται ότι πρόκειται για δράση και θέαμα γιατί έτσι είμαι εγώ, έχω εντελώς λαϊκά γούστα. Το ένα είναι το εκρηκτικό «Equalizer» του Αντουάν Φουκουά με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Πραγματικά απόλυτη pop corn και εκτός ορίων, εκρηκτική απόλαυση pulp μυθολογίας, βίας, κυνηγητών και ίντριγκας. Με την υπερβολή απόλυτα συνειδητή στην κινηματογραφική της μυθολογική μεγέθυνση να αποκαλύπτει την εξυπνάδα και την τεχνική πίσω από το χτίσιμο όλου του εγχειρήματος. Και την εικαστική προσοχή να παντρεύεται την φρενήρη δράση σε ένα περίεργο, αλλά τόσο μα τόσο χορταστικό γάμο.

Το άλλο αναδεικνύει σε σταρ του βαλτωμένου mainstream χολιγουντιανού σινεμά του φανταστικού (θρίλερ, τρόμος κλπ) έναν σκηνοθέτη που είχε ήδη δώσει πολλές υποσχέσεις με το «You 're next». Τον Άνταμ Γουίνγκαρντ. Που αυτή τη φορά δίνει ρέστα κυριολεκτικά και απίστευτη, σεβαστική γνώμη στην old school εκδοχή του είδους. Φρεσκάροντας την και προσαρμόζοντας την για το κοινό μιας νέας εποχής. Χωρίς όμως να της στερεί την αυθεντικότητά της. Νεαρός στρατιώτης εμφανίζεται στο κατώφλι οικογένειας, ζητώντας φιλοξενία, υποστηρίζοντας πως ήταν κολλητός φίλος του γιου τους που πέθανε στον πόλεμο.

Τυχαία (;) αρχίζουν περίπου την ίδια στιγμή να συμβαίνουν διάφοροι φόνοι στην πόλη. Και ο Γουίνγκαρντ μαζί με την βουτηγμένη σε νιτρογλυκερίνη μεταμφιεσμένη σε σαμπουάν, ερμηνεία του Νταν Στίβενς (από το "Downton Abbey») απογειώνουν ένα φαινομενικά τυπικό θριλεράκι σε ευγενική «κλεψιά» αριστοτεχνικό φόρο τιμής δεκάδων αναφορών. Με κέντρο βάρους των Τζον Κάρπεντερ και «δορυφόρους» τον Χίτσκοκ, τον Όρσον Ουέλς, τον Κιούμπρικ και και και...

Από τη μία ξεκάθαρα pulp απολαυστικό θρίλερ, από την άλλη ψυχεδελικό ταξίδι στα εφηβικά μας χρόνια που βλέπαμε ταινίες τρόμου στο video κι ακούγαμε new wave σκοτεινό και μελωδικό pop synthesizer, από συγκροτήματα θρύλους για τους «μυημένους» όπως οι Clan of Xymox. Kαι μόνο το ότι οι Clan of Xymox συμεριλαμβάνονται στο ανάλογης διάθεσης soundtrack, θα μου αρκούσε ακόμα κι αν η ταινία ήταν μπάζο. Αλλά ποιο μπάζο γνωρίζει τους Clan of Xymax;

*Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ