Χαρδούβελης: Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη μείωση του χρέους - iefimerida.gr

Χαρδούβελης: Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη μείωση του χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως "μαξιλάρι" ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος» ανέφερε στην ΟΤΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όπως επισημαίνει σε εκτενή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία, με αφορμή συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών.

Τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε η ΟΤΟΕ, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της και να ακούσει τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει των stress tests που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που αποτελεί το προσεχές μείζον θέμα για τις τράπεζες και την οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ο κ.Χαρδούβελης:

«Συμφώνησε στις γενικές γραμμές των θέσεων, που ανέπτυξε η ΟΤΟΕ, για τα γενικότερα ζητήματα άκουσε την ενημέρωση για την Attica Bank και την Πανελλήνια Τράπεζα, για τις οποίες όμως δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ενώ για τα άλλα θέματα είπε τα εξής:

  1. Η κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως "μαξιλάρι" ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.
  2. Μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
  3. Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πράγματι - όπως είπε - να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα ανεβαίνουν και ανέφερε, ότι μια λύση θα ήταν να φτιάξουμε ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.
  4. Τα πράγματα στις τράπεζες επεσήμανε, ότι έχουν εξελιχθεί ομαλά, εκτιμώντας - όπως είπε - ότι η συγκεντροποίηση του Τραπεζικού Συστήματος έχει ολοκληρωθεί και ελπίζουμε η ομαλότητα αυτή να συνεχισθεί με την ανάκαμψη και στη συνέχεια με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα κινητοποιήσει τις τράπεζες, γιατί θα ενεργοποιήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση των δανείων για παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
  5. Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και όχι μόνο οι μέτοχοι είναι και δικό μας μέλημα, γιατί ο τραπεζικός τομέας είναι η καρδιά της οικονομίας, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα καχυποψία από την κοινωνία, λόγω της κρίσης και απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της ΟΤΟΕ "να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων", συμφώνησε δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ουσιαστική τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και χαρακτηρίζει σημαντική την ανταπόκριση - δέσμευση του Υπουργού για «ανοιχτή γραμμή» διαλόγου (ΟΤΟΕ-Υπουργού) για όλα τα θέματα που αφορούν στις Τράπεζες, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι στα πλαίσια του δικού της ιδιαίτερου ρόλου ως κλαδική οργάνωση των εργαζομένων στον πιο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια, όμως, ενός σχεδιασμού και μιας πολιτικής, που θα έχει ως επίκεντρο την πραγματική οικονομία, τον άνθρωπο και την ελληνική κοινωνία και θα πείθει όχι μόνο στο επίπεδο των διακηρύξεων και των προθέσεων, αλλά και των πράξεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ