fbpx Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες]

26|09|2014 | 14:04

Δεν υπάρχει καλύτερο φρούτο από το δαμάσκηνο το φθινόπωρο. Γλυκά, μαρμελάδες ή αποξηραμένα, αυτός ο ευλογημένος καρπός χαρίζει υγεία, ευεξία και απόλαυση.

Υπάρχουν υπέροχα ελληνικά δαμάσκηνα στην αγορά αυτή την εποχή. Μην προτιμάτε αυτά τα ογκώδη που βρίσκονται στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα είναι εισαγωγής και άγνωστης διατροφικής αξίας. Εγώ αγοράζω τα δικά μου σε μια μικρούλα βιολογική αγορά που ξετρύπωσα στη γειτονιά μου. Εκεί, ανάμεσα σε φρέσκα μοσχομυριστά καρότα, σταφύλι σουλτανίνα και φρέσκια ρόκα, αγοράζω υπέροχα δαμάσκηνα, μαύρα ή κίτρινα.

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Υλικά για την τάρτα με δαμάσκηνα

 

  • Όλα όσα χρειάζονται για να φτιάξουμε την ζύμη
  • Κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη
  • 1 κιλό δαμάσκηνα

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τη ζύμη στο πιρέξ και τρυπάμε με ένα πηρούνι για να μη σκάσει
  • Αν έχουμε ήδη λίγη μαρμελάδα δαμάσκηνο, βάζουμε μια στρώση πάνω στη ζύμη.
  • Αν όχι, σπάστε λίγα μπισκότα κανέλας και τοποθετήστε τα εκεί
  • Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα, καλοπλυμένα, κομμένα στα δύο, χωρίς κουκούτσια
  • Ραντίζουμε με λίγο αλκοόλ, ότι βρίσκεται στο σπίτι –Ένα σναπς, μια βότκα
  • Βάζουμε μπόλικη κανέλα και λίγη μαύρη ζάχαρη από πάνω, για να τρίβεται στο δόντι
  • Τη ζύμη που απέμεινε την τρίβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια από πάνω –Αν θέλουμε, εγώ δεν το κάνω, για να αποφύγω την πολλή φαρίνα
  • Βάζουμε την τάρτα σε ζεστό φούρνο (180, με αέρα) για 30 περίπου λεπτά.
  • Πρέπει η ζύμη να ροδοκοκκινίσει κάτω και από πάνω!

 

Kάπως έτσι πρέπει να είναι η τοποθέτηση:

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Βάλτε μπόλικα. Διότι αν είναι λίγα,"κάθονται" στον φούρνο και το αποτέλεσμα δεν είναι χαριτωμένο:

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Πολλοί βάζουν ζάχαρη άχνη πάνω από την τάρτα:

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Κρατήστε την όρεξή σας για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, μετά τον Νοέμβριο. Τότε, θα τα τρώμε έτσι

Tάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα –Είναι εποχής και απολύτως ηδονικά [εικόνες] | iefimerida.gr 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ