Από πού πήρε το όνομά του ο τύμβος «Καστά» -Ο δεύτερος λόφος στην περιοχή με το ίδιο όνομα [εικόνες] - iefimerida.gr

Από πού πήρε το όνομά του ο τύμβος «Καστά» -Ο δεύτερος λόφος στην περιοχή με το ίδιο όνομα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί πριν από δυο μήνες να μην γνώριζαν όλοι λεπτομέρειες για την περιοχή της Αμφίπολης, ή να μην είχαν ακούσει ποτέ τους για τον λόφο Καστά. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλοι καθημερινά είτε διαβάζουν για αυτά τα τοπωνύμια ή τα αναφέρουν στις συζητήσεις τους. Από πού, όμως, πήρε την ονομασία της η περιοχή που κρύβει εδώ και 2.300 χρόνια ένα μεγάλο «μυστικό» και τι μπορεί να σημαίνει το τοπωνύμιο αυτό;

Οπως αναφέρει το xronometro.com οι κάτοικοι της Αμφίπολης ήρθαν στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα και γι’ αυτό το χωριό λεγόταν Γενί κιουϊ, στα τουρκικά, δηλαδή Νεοχώρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος περιηγητής Esprit-Marie Cousinéry στο ταξίδι του στην Μακεδονία, στα 1831, αναφέρει ότι όταν έφτασε στην Αμφίπολη, ρώτησε τον Eλληνα που τον φιλοξενούσε, κάποιο Νικόλαο, για την περιοχή και την ιστορία της και εκείνος του απάντησε ότι δεν γνωρίζει πολλά γιατί δεν έχουν πολλά χρόνια που ήρθαν.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, όμως, υπήρχε και συζητείτο ένας τοπικός λαϊκός μύθος που ήθελε στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος ένας μεγάλος βασιλιάς. Ισως λόγω του λιονταριού της Αμφίπολης. Μένει τώρα αυτό να αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της ανασκαφής.

Τι σημαίνει το όνομα «Καστά»

Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι στα ονόματα που έχουν δοθεί σε τοποθεσίες, μπορεί να κρύβονται χαμένες σελίδες της ιστορίας. Ετσι και εδώ το όνομα «Καστά» από μόνο του μπορεί να φανερώνει πολλά για την περιοχή. Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς ανέφεραν μιλώντας στο xronometro.com ότ στην πραγματικότητα, υπάρχει δύο λόφοι «Καστά», ο ένας είναι ο «Μεγάλος Καστά» που αναφέρεται και ως λόφος 133, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και βόρεια της ανασκαφής και οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εκεί την ακρόπολη – οχυρωμένη προφανώς – των Εννέα Οδών, της θρακικής πόλης που προϋπήρχε της Αμφίπολης. Υπάρχει βέβαια και ο «Μικρός Καστά» που είναι ο χώρος που βρίσκεται ο μεγάλος Τύμβος της ανασκαφής.

Οσον αφορά για το τι μπορεί να σημαίνει το συγκεκριμένο τοπωνύμιο; Μια πιθανή ερμηνεία, είναι το «Καστά» να αποτελεί παραφθορά του λατινικού Castrum που στην νεοελληνική πέρασε ως Κάστρο, δηλαδή «Φρούριο», «Οχυρό»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ