Στο φως τα οικονομικά των ΜΚΟ -Θα δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» ή θα κόβεται η χρηματοδότηση - iefimerida.gr

Στο φως τα οικονομικά των ΜΚΟ -Θα δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» ή θα κόβεται η χρηματοδότηση

Στο φως τα οικονομικά των ΜΚΟ -Θα δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» ή θα κόβεται η χρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία τάξη στο καθεστώς της χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως και άλλων μη κερδοσκοπικών εταιρειών, επιχειρεί να βάλει μία νέα διάταξη. Αυτή προβλέπει ότι πλέον οι ΜΚΟ θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα οικονομικά στοιχεία τους στη «Διαύγεια», διαφορετικά θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότηση.

Η διάταξη, που έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τα Ανοικτά Δεδομένα του Δημοσίου, αφορά Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, που επιχορηγούνται από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με πάνω από 3.000 ευρώ.

Οι φορείς θα υποχρεούνται να αναρτούν στη «Διαύγεια» τα απολογιστικά στοιχεία δαπανών όπου θα αναφέρονται τα νόμιμα παραστατικά που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης, με ιδιαίτερη αναφορά του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού, καθώς και του αντικειμένου και του ύψους της συναλλαγής. Οπως αναφέρεται στη διάταξη, όσοι φορείς παραλείψουν να συμμορφωθούν με αυτό, θα αποκλείονται από κάθε είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από το Δημόσιο.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι πλέον θα είναι «on line» οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργίων. Με αυτό η Ελλάδα προσαρμόζεται στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελεύθερη διάθεση δεδομένων του δημοσίου σε κάθε τρίτο φορέα.

Ετσι, προβλέπεται ότι η εκτέλεση των προϋπολογισμών των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης θα μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη σύμφωνα με την οποία θα γίνεται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε υποψήφιο προς διορισμό ή πρόσληψη, καθώς και έλεγχος σε περίπτωση αίτησης παραίτησης υπαλλήλου από το δημόσιο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ