Είδη πολυτελείας από σήμερα ο καφές, το σουβλάκι και τα αναψυκτικά - iefimerida.gr

Είδη πολυτελείας από σήμερα ο καφές, το σουβλάκι και τα αναψυκτικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρώτη Σεπτεμβρίου σήμερα και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% είναι γεγονός. Ήδη οι εστιάτορες έχουν ανακοινώσει πως θα προβούν σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και δημιουργούν το δικό τους κίνημα «Δεν πληρώνω». Την ίδια ώρα ετοιμάζουν και κινητοποιήσεις ενόψει ΔΕΘ.

Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο προειδοποιούν οι 121.500 επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μικρά μπαρ και αναψυκτήρια αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Με ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προτείνεται στα μέλη της να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου και μάλιστα να μην εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους τον ΦΠΑ.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να εξασφαλιστεί το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την κατάργηση του μέτρου.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να γνωρίζουν πως από σήμερα μετατάσσονται σε ΦΠΑ 23% τα εξής:

  • Καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. Tο εμφιαλωμένο νερό παραμένει στον χαμηλό συντελεστή.
  • Τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.
  • Οι υπηρεσίες σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ και καταστήματα διάθεσης catering.
  • Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικο, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
  • Τα γλυκά που καταναλώνονται εντός ζαχαροπλαστείου, αλλά όχι αυτά που καταναλώνονται εκτός.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ