Business Insider: Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς -Τι ρόλο έπαιξε η Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Business Insider: Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς -Τι ρόλο έπαιξε η Λαγκάρντ

Business Insider: Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ξανά εδώ. Η απόφασή του να εμπλακεί και πάλι στην πολιτική δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι προθέσεις του είχαν διαφανεί το τελευταίο διάστημα. Τι τον οδήγησε όμως σε αυτό που φαίνεται ως πρώτο βήμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017;

Η Κριστίν Λαγκάρντ έπαιξε ρόλο σε αυτή την κίνηση, όπως εκτιμά το Business Insider. Στο άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς», αποδίδει την επάνοδο του Σαρκοζί στην πολιτική στο γεγονός ότι κλονίστηκε η δημοτικότητα της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Παρότι η Λαγκάρντ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, η φημολογία αυτή είναι έντονη τον τελευταίο χρόνο, με τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να κατρακυλά. Τον Ιούνιο, ο Γκίντεον Ράχμαν έγραψε στους Financial Times σχετικά: «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι τώρα η Λαγκάρντ έχει στρέψει το βλέμμα της στη γαλλική προεδρία. Πράγματι, δεν έχει διεκδικήσει εκλέξιμη θέση ποτέ. Από την άλλη, η γαλλική δεξιά αυτή τη στιγμή είναι σε απόλυτη σύγχυση, μετά από το σκάνδαλο που φαίνεται ότι κατέστρεψε τις ελπίδες του Νικολά Σαρκοζί για μία επιστροφή. Οι σοσιαλιστές και ο πρόεδρος Ολάντ είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση».

Η συζήτηση για τα επόμενα βήματα της Λαγκάρντ τροφοδοτούνταν από το γεγονός ότι- σε αντίθεση με τους πιθανούς αντιπάλους της- η δημοτικότητά της στη Γαλλία παρέμενε πάνω από το 45%. Αυτό όμως άλλαξε στις πρόσφατες μετρήσεις. Τον περασμένο μήνα η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ήταν υπό έρευνα για την εποχή που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπό τον Σαρκοζί. Από τότε έχει κατηγορηθεί για «απλή αμέλεια», κάτι που η ίδια υποστηρίζει ότι αποδεικνύει ότι δεν εμπλεκόταν σε οποιαδήποτε παράβαση.

Ακόμη κι έτσι, το γεγονός είχε συνέπειες για τη μέχρι πρότινος «άτρωτη» Λαγκάρντ και στον εξαιρετικά πατριαρχικό κόσμο της γαλλικής πολιτικής, ο Σαρκοζί φαίνεται πως «μύρισε» το... αίμα στο νερό, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Business Insider. Με τη δική του δημοτικότητα να παρουσιάζει άνοδο, φαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να επιστρέψει στο «ρινγκ» της πολιτικής.

Το UMP ελπίζει ότι η επάνοδός του θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του κόμματος, εν μέσω υποθέσεων διαφθοράς, μαχών για την ηγεσία και σταθερή απώλεια ψηφοφόρων που στρέφονται προς την Μαρίν Λε Πεν και το Εθνικό Μέτωπο. Η ειρωνεία είναι βέβαια πως και ο ίδιος ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Business Insider: Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς -Τι ρόλο έπαιξε η Λαγκάρντ  | iefimerida.gr 0
Business Insider: Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί γύρισε από τους νεκρούς -Τι ρόλο έπαιξε η Λαγκάρντ  | iefimerida.gr 1


Εκείνοι που βλέπουν με καλό μάτι την Λαγκάρντ μειώνονται (με πράσινο), ενώ αυξάνονται όσοι έχουν αρνητική άποψη για εκείνη (κόκκινο). Με το γκρι απεικονίζονται οι αναποφάσιστοι.


Η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ έχει πέσει κάτω από το 20%

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ