Πόσο…ελαστικές είναι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας; - iefimerida.gr

Πόσο…ελαστικές είναι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις το πρώτο δίμηνο του 2011. Η μείωση των προσλήψεων και η αύξηση της εκ περιτροπής απασχόλησης κυριαρχούν, εξηγώντας εύγλωττα για ποιο λόγο καλπάζει η ανεργία.

Στην έκθεση του ΣΕΠΕ, που στηρίζεται στα στοιχεία που κατέθεσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για τις νέες προσλήψεις, αναφέρεται ότι πλέον στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν κατά 199,15% οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ενώ το 21% των νέων συμβάσεων καθιερώνουν την εκ περιτροπής απασχόληση.

Τον Ιανουάριου και το Φεβρουάριο του 2011 έφθασαν τις 4.556 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη. Το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόνο 373, με την αύξηση να είναι της τάξεως του 1.121,45%. Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό για τις συμβάσεις που μετατράπηκαν μονομερώς, δηλαδή μόνο με απόφαση του εργοδότη, φτάνοντας το 2.725%.

Την ίδια ώρα, όλο και λιγότερες επιχειρήσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με τις επιχειρήσεις που προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας να είναι κατά 10,32% λιγότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ξεκάθαρα το αδιέξοδο της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και η απόγνωση της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να καταφέρει να πιάσει τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου, οι επιχειρήσεις νιώθουν εγκλωβισμένες στις χρόνιες αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης. Διόλου περίεργο λοιπόν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για διαδικασίες fast track και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Και μπορεί ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Χάρης Παμπούκης να επαίρεται για το νέο επενδυτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, το οποίο «αποτελεί ένα επενδυτικό εργαλείο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες των υποψήφιων επενδυτών, επιφέροντας ταυτόχρονα διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», ωστόσο, το θέμα είναι τι γίνεται με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η αγορά βαλτώνει και η ύφεση αυξάνεται.

Το ΤΕΜΠΕ το 2009 είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από 54 χιλιάδες δάνεια συνολικού ύψους άνω των 5 δις ευρώ. Ένα χρόνο μετά μόνο 4200 δάνεια, 253 εκ. ευρώ. 56 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν επί ημερών κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δυσοίωνες οι προβλέψεις για άλλες 150 χιλιάδες, κάτι που θα σημάνει και την απώλεια 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Για πόσο ακόμα θα δοκιμάζεται η υπομονή της κοινωνίας;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ