Οσα έγιναν την ημέρα που πέθανε ο Αϊνστάιν: Ενας φωτογράφος ήταν εκεί και αποκαλύπτει 60 χρόνια μετά [εικόνες] - iefimerida.gr

Οσα έγιναν την ημέρα που πέθανε ο Αϊνστάιν: Ενας φωτογράφος ήταν εκεί και αποκαλύπτει 60 χρόνια μετά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 18 Απριλίου του 1955 η παγκόσμια κοινότητα πάγωσε μαθαίνοντας πως πέθανε ο κορυφαίος φυσικός που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την λειτουργία του κόσμου: ο Αλμπερτ Αϊστάιν. Την ίδια στιγμή, από τα γραφεία του περιοδικού Time, oπλισμένος με μια κάμερα και ένα μπουκάλι ουίσκι (για να κάνει τα στόματα να μιλούν πιο ευκολα) ο Ralph Morse έφευγε τρέχοντας για το Πρίνστον για το μοναδικό φωτορεπορτάζ όσων έγιναν εκείνα τα πρώτα 24ωρα.

Επιστρέφοντας με πολύτιμο υλικό στα χέρια του στα γραφεία της εφημερίδας, τον κάλεσε ο διευθυντής για να του πει πως δυστυχώς δεν μπορούν να δημοσιεύσουν το υλικό: ο γιός του Αϊνστάιν είχε ζητήσει να σεβαστούν τις ιδιωτικές τους στιγμές και το όνομα του Αϊστάιν. Δεκαετίες μετά οι φωτογραφίες βγήκαν στο φως και ο ίδιος ο Morse αφηγήθηκε όσα έζησε την ημέρα που ο κόσμος έχασε όχι μόνο έναν κορυφαίο επιστήμονα, αλλά ένα σύμβολο, τον μοναδικό επιστήμονα που ανταγωνιζόταν σε αναγνωρισιμότητα και αίγλη τα μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ.

O Aϊνστάιν πέθανε στο νοσοκοείο του Πρίνστον. Εκεί έφτασε πρώτα ο Morse για να αντικρύσει ορδές δημοσιογράφων και φωτογράφων. Ετσι κατευθύνθηκε στο γραφείο του Αϊστάιν στο Ινστιτουτο Προηγμένων Σπουδών. Φτάνοντας, αρκούσε να κεράσει ουίσκι τον επιστάτη για να τον αφήσει να μπει στο γραφείο του κορυφαίου επιστήμονα! Οι φωτογραφίες από τα ανάστατο γραφείο, δείχνουν ακριβώς πως το άφησε, τον τρόπο που δούλευε και το αντικείμενο της τελευταίας του μελέτης.

Το ίδιο απόγευμα το σώμα το Αϊνστάιν μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στο γραφείο τελετών στο Πρίνστον με ένα απολύτως απλό φέρετρο. Είχει γίνει ήδη νεκροψία και έμεινε στο γραφείο τελετών μόνο για μία ώρα. Φτάνοντας εκεί ο Μοrse είδε δύο άντρες να μεταφέρουν το φέρετρο και έβγαλε αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες. Εφυγε τρέχοντας για το κοιμητήριο. Αρχισε να αναζητεί τον τάφο ώσπου κάποιος εργάτης – με αντάλλαγμα λίγο ακόμα ουίσκι- τον ενημέρωσε πως ο Αϊνστάιν επρόκειτο να αποτεφρωθεί μέσα στα επόμενα 25 λεπτά. Φτάνοντας άκουσε τον στενός φίλο του Αϊνστάιν, καθηγητή οικονομικών Otton Nathan να διαβάζει ένα απόσπασμα από έργο του Γκαίτε λίγο πριν αποτεφρώσουν το σώμα του κορυφαίου επιστήμονα στον κόσμο

(ο γιός του Αϊνστάιν, μια άγνωστη κυρία και η γραμματέας του Αϊστάιν και διαχειρίστρια θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Helen Dukas)


Ο Μοrse ήταν ο μοναδικός φωτογράφος σε ολόκληρο τον κόσμο που αποθανάτισε όσα έγιναν εκείνες τις ώρες. Κατόρθωσε όμως να φωτογραφήσει και τον Dr. Harvey στο νοσοκομείο, τον γιατρό που έκανε τη νεκροψία. Eίναι ο γιατρός που φέρεται να έβγαλε τον εγκέφαλο του Aϊνστάιν 7,5 ώρες μετά το θάνατό του προκειμένου να εξεταστεί από επιστήμονες. Αφου έβγαλε τον εγκέφαλο, τον ζύγισε και στη συνέχεια τον έκοψε σε πολλά μικρά κομμάτια. Επίσης του αφαίρεσε τα μάτια και τα έδωσε στον οφθαλμίατρο του Aϊσντάιν.

(Φίλοι και συγγενείς ακολουθούν τη σωρό του Αϊστάιν)

(ο Otton Nathan στενός φίλος, καθηγητής οικονομικών στο Princeton και διαχειριστής της περιουσίας του Einstein)

(στο σπίτι του Αϊνστάιν, αμέσως μετά την κηδεία)

(ο γιατρός που αφαίρεσε τον εγκέφαλο και τα μάτια του Αϊνστάιν)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ