Αυτός είναι ο αμερικανός χρηματιστής που πόνταρε «χοντρά» στα ελληνικά ομόλογα -Δεινός παίκτης του μπλακ τζακ και φιλάνθρωπος [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο αμερικανός χρηματιστής που πόνταρε «χοντρά» στα ελληνικά ομόλογα -Δεινός παίκτης του μπλακ τζακ και φιλάνθρωπος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω από την κίνηση της PIMCO, της αμερικανικής εταιρείας επενδυτικής εταιρείας που αγόρασε ελληνικά ομόλογα έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται ο επικεφαλής και συνιδρυτής της Γουίλιαμ Χαντ Γκρος – για τους φίλους του Μπιλ Γκρος.

Γεννημένος στις 13 Απριλίου 1944 στο Μίντλταουν του Οχάιο, ο Γκρος, μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τα οικονομικά ήταν η καθημερινή συζήτηση στο τραπέζι. Η μητέρα του Σίρλεϊ ασχολούνταν με τα οικιακά, αλλά ο πατέρας του ήταν σημαίνον στέλεχος της AK Steel Holding. Το 1954 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια σπούδασε ψυχολογία στο φημισμένο Duke.

Λίγα πράγματα έδειχναν πως θα ακολουθήσει μια ζωή χωμένη σε χρεώγραφα, ομόλογα και δολάρια. Μετά την απόλυσή του από το Ναυτικό, ασχολήθηκε επαγγελματικά στη Νεβάδα του Λας Βέγκας με το μπακ τζακ και όπως λέει ο ίδιος έτσι έμαθε να παίρνει ρίσκα στη δουλειά του και να ακολουθεί τη λογική του πονταρίσματος.

Από το 1976 και μετά άρχισε να μπαίνει γερά στην αγορά των άυλων τίτλων και χρόνο με το χρόνο να γίνεται γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που αποφασίζει να κινηθεί. Ένα μείγμα διαίσθησης και επιθετικής λογικής. Τις εμπειρίες του, το 1990, τις μετέφερε σε δύο βιβλία τα οποία συνέγραψε για να δώσει στους αναγνώστες να καταλάβουν πώς πρέπει να κινούνται οι επενδυτές στο αχανές τοπίο των επενδύσεων.

Ο Γκρος είναι γνωστός για δύο πράγματα στις ΗΠΑ: για τη φιλανθρωπική του δράση, αλλά και για το πάθος του με τη συλλογή γραμματοσήμων. Το 2005 έκανε δωρέα 23,5 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Duke για έρευνα και ένα χρόνο μετά έδωσε άλλα 9,1 εκατομμύρια δολάρια στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Συνολικά τους έχει δώσει 25 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ένας από τους πυλώνες της δράσης; των γιατρών ανά τον κόσμο. Παράλληλα, εντός των ΗΠΑ, έχει δώσει πάμπολλα χρήματα για την ανέγερση ή επάνδρωση νοσοκομείων.

Ο Γκρος έχει παντρευτεί δύο φορές. Το 1968 την Πάμελα Ρόμπερτς με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Τζεφ και την Τζένιφερ. Το 1985 χώρισε και παντρεύτηκε την Σου Φρανκ με την οποία απέκτησε ένα παιδί, τον Νικ. Η αγάπη του για τα γραμματόσημα είναι παροιμειώδης, καθώς το 2005 έγινε το τρίτο μόλις άτομο που διαθέτει μια πλήρη σειρά από γραμματόσημα του 19ου αιώνα. Μάλιστα, δεν διστάζει να παίρνει μέρος σε δημοπρασίες και να «χτυπάει» γερά για να αποκτήσει σπάνια γραμματόσημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ