Σάλος στη Γαλλία: Ο γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει πλαστά πτυχία - iefimerida.gr

Σάλος στη Γαλλία: Ο γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει πλαστά πτυχία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει πολλά ψεύτικα και πλαστά πτυχία, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του αιρετικού και αποκαλυπτικού γαλλικού σάιτ Mediapart, Λορέν Μοντουί, σε ένα βιβλίο του που εκδόθηκε την Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου και αναπαράγεται από το σάιτ.


«Λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι» ήταν η απάντηση του Καμπαντελίς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Σύμφωνα με το βιβλίο που έχει τον τίτλο «Αφιερωμένο σε όσους δεν πιστεύουν ότι έρχεται κατάρρευση» (Εκδόσεις Don Quichotte), ο Καμπαντελίς υποστήριξε το ντοκτορά κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ζισιέ του Παρισιού, χωρίς να έχει πάρει άλλα πτυχία προηγουμένως. Το σάιτ Mediapart δημοσιεύει μάλιστα και τα αντίστοιχα ντοκουμέντα.


Το βιβλίο είναι ένα απίστευτο χαστούκι στους Γάλλους σοσιαλιστές γιατί αναλύει «τον μαρασμό στον οποίο έχει γλυστρίσει η Γαλλία, χωρίς προηγούμενο» από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος ο Φρανσουά Ολάντ. Ποτέ ένας πρόεδρος Δημοκρατίας δεν είχε τόσο απότομα αλλάξει κατεύθυνση και δεν είχε πετάξει στη θάλασσα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει έκρηξη στο κόμμα του και στο εκλογικό σώμα που τον εξέλεξε, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.


Για τα πτυχία του Καμπαντελίς γράφει:


«Το 1984, δεν είχε ούτε πτυχίο τρίτου έτους, ούτε πτυχίο τέταρτου έτους, ούτε μάστερ» υποστηρίζει. Αναφέρει ότι ο Καμπαντελίς κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα «πλαστό» σε ένα παριζιάνικο πανεπιστήμιο και να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο VII-Jussieu, χάρη σε έναν «συνεργάτη εντός», τον Πιέρ Φουζερολά, αντιστασιακό κομμουνιστή, κοινωνιολόγο και ανθρωπολόγο ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο Ζισιέ και είχε σχεέση με το τροτσκιστικό κίνημα. Ο Καμπαντελίς ήταν μέλος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Οργάνωσης στη δεκαετία του 1970.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος ήταν επίσης μέλος της ίδιας οργάνωσης, το βιογραφικό του Καμπαντελίς στην Wikipedia έγραφε ως την περασμένη Τετάρτη (την Πέμπτη το άλλαξαν) ότι το ντοκτορά του δεν το πήρε το 1987 αλλά το 1985 και το θέμα δεν ήταν «Τα κοινωνικά κινήματα στην V Δημοκρατία» αλλά είχε τίτλο «Ο Βοναπαρτισμός και ο νεοκορπορατισμός στην V Δημοκρατία».
Ο Λορέν Μοντουί προσθέτει ότι «τον Ιούνιο του 1985, ο Καμπαντελίς υποστήριξε το ντοκτορά του και το πήρε». Το περίεργο είναι ότι η επιτροπή που τον εξέτασε είχε ως μέλη τον Πιέρ Φουζερολά και κάποιον Ζεράρ Ναμέρ με τον οποίο ο Καμπαντελίς είχε δημιουργήσει το κίνημα Εργατική Δύναμη στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ο Μοντουί αποκαλύπτει επίσης ότι στο προσωπικό του σάιτ ο Καμπαντελίς δεν αναφέρει πουθενά ότι έχει πάρει αυτό το ντοκτορά.

Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις άρχισαν ήδη στη Γαλλία. Ο Ζαν Λυκ Μελενσόν, του αριστερού κόμματος, ζήτησε από τον γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος να δώσει εξηγήσεις.


«Οι κατηγορίες εναντίον του είναι τόσο βαριές που πρέπει άμεσα να αντιδράσει. Ο κύριος Καμπαντέλις θα πρέπει να μας δείξει τα πτυχία του! Η αρχή της δημοκρατικής ισότητας δεν ανέχεται αυτές τις πράξεις. Αν ο κύριος Καμπαντελίς δεν έχει πτυχίο τρίτου και τέταρτου έτους, ούτε μάστερ τότε θα πρέπει να αποποιηθεί τον τίτλο του ντοκτορά και να τιμωρηθεί πολύ αυστηρά γι'αυτό, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.


Μετά τα σκάνδαλα του Καουζάκ, του Τεβνού ή του Λεγκέν, σκάνδαλα για καταχρήσεις δημοσίου χρήματος, για πόσο καιρό ακόμη η χώρα μας θα ανέχεται τις ψεύτικες δηλώσεις και τις ανήθικες συμπεριφορές; Πρέπει να αποκτήσουμε το δικαίωμα να εκδιώκουμε τους βουλευτές! Οι κοινοβουλευτικοί δεν μπορεί να είναι μόνοι τους κριτές για την επιβίωσή τους στην Βουλή» γράφει το αριστερό κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ