CINETROLL: Ελεος όμως -Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το «Sin City» δεν κυκλοφορεί σε 3D - iefimerida.gr

CINETROLL: Ελεος όμως -Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το «Sin City» δεν κυκλοφορεί σε 3D

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eκτός ίσως από το Αζερμπαϊτζάν και την Ζιμπάμπουε. Ο ΤΑΖ είναι εντελώς έξαλλος για μια από τις αγαπημένες του ταινίες.

SIN CITY: Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ / SIN CITY: A DAME TO KILL FOR

Βαθμολογία: 8 / 10

Ναι, ξέρω, για πολλούς αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο. Όμως το "Sin City 2" γυρίστηκε σε 3D, και από ότι φαντάζομαι γνωρίζοντας το σύμπαν της "Αμαρτωλής Πόλης" θα μπορούσε να βγάζει μάτια. Και είναι απόλυτα λογικό όταν μιλάς για ένα υπερβίαιο, νουάρ, στιλιζαρισμένο ως εκεί που δεν πάει άλλο, κόμικ. Με τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ στη σκηνοθεσία και δίπλα του σε χρέη επίσης σκηνοθέτη, τον Φρανκ Μίλερ. Το δημιουργό του πρωτότυπου θρυλικού κόμικ (όπως και των «300») που και στα δύο «Sin City» πήρε credit σκηνοθεσίας εφ' όσον οι περισσότερες σκηνές είναι πιστά αντίγραφα των σελίδων από το κόμικ του.

Καρέ καρέ, σαν storyboard. Mε τον Ροντρίγκεζ να γυρίζει τις σκηνές σε green screen, δηλαδή πράσινο φόντο στο οποίο βρίσκονται μπροστά οι πρωταγωνιστές και μετά προστίθενται τα υπόλοιπα. Αλλά με τέτοιο τρόπο που νιώθεις σαν πραγματικά να ξεφυλλίζεις τις σελίδες του κόμικ, να μυρίζεις το μελάνι τους και να μαστουρώνεις μπαίνοντας μέσα τους. Υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία με έγχρωμες πινελιές που τονίζουν το κινηματογραφικό ταξίδι στην πόλη της ματωμένης φαντασίωσης. Ένα ζευγάρι κόκκινα χείλη, ένα πράσινο φόρεμα μέσα στην άσπρη μαύρη κόλαση.

Οι κριτικές ήταν χλιαρές. Οι εισπράξεις ακόμα περισσότερο. Όμως για μένα το «Sin City 2» είναι η απόλυτη κινηματογραφική απόλαυση του είδους. Και αισθάνομαι τουλάχιστον κάτοικος τριτοκοσμικής χώρας, όταν μου «απαγορεύουν» να το απολαύσω στη μορφή που γυρίστηκε. Ποιοί είναι οι λόγοι; Το κόστος της 3D κόπιας. Συγνώμη φιλενάδα αλλά αν δεν έχεις τα λεφτά να το αγοράσεις όπως πρέπει, τράβα κι αγόρασε καμία ταινία τέχνης από το Ιράν. Όχι πως οι αίθουσες δεν φταίνε. Φταίνε και με το παραπάνω. Γιατί (εδώ δικαιολογώ το διανομέα) να αγοράσεις 3D κόπια, όταν σε μια εβδομάδα ο αιθουσάρχης θα στην έχει εξαφανίσει, εφ' όσον τον συμφέρει το 2D?

Aπό κει και πέρα, ότι λάτρεψες στο πρώτο «Sin City» εδώ θα το βρεις στο διπλάσιο. Διαπλεκόμενες ιστορίες εγκλήματος, υπόκοσμος, σπασμένα κρανία, μοιραία φονικά θηλυκά, αίμα, σεξ και διαφθορά μέσα σε μια πόλη που μοιάζει σαν ποτέ να μην ξημερώνει. Κι όλα να κινούνται σε μια κολασμένη αλλά τόσο εθιστική νύχτα. Ατμόσφαιρα στο φουλ και σινεφίλ παιχνίδι με τους κώδικες του ενήλικου κόμικ σε κολυμβήθρα παλιομοδίτικου νουάρ, μεθυστική.

Μοναδικό λάθος και ίσως δικαιολόγηση της εισπρακτικής αποτυχίας, τα 9 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη ταινία. Η οποία αισθητικά και τεχνικά άνοιξε νέους δρόμους στο σινεμά του είδους, αλλά 9 χρόνια είναι αυτά, το κοινό βαρέθηκε να περιμένει, άσε που βγήκανε και μιμητές στην πιάτσα. Κάτι μαλακίες που διάβασα για τη «φασιστική αποθέωση της βίας» στην ταινία και το μισογυνισμό, είναι από κριτικούς που η ταινία που τους σημάδεψε ήταν "ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» όταν τους την έδειξαν στο κατηχητικό.

Το «Sin City 2» είναι απόλαυση. Κάποιοι άλλοι το κατηγόρησαν σαν «μία από τα ίδια». Σε σχέση με την προηγούμενη ταινία. Και τι ακριβώς περίμενες από μια σειρά από κόμικ που και στο τυπωμένο χαρτί, ακολουθούν την ίδια λογική και ατμόσφαιρα; Να γίνει το «Sin City 2» κάτι σαν τη «Μέρι Πόπινς» για να διαφοροποιηθεί από το προηγούμενο; «Οι χαρακτήρες» λέει ο άλλος, «είναι επίπεδοι». Κουκλίτσα μου, κόμικ γυρίζουν οι άνθρωποι, όχι το «Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι. Α και το καλύτερο, «οπτικός εντυπωσιασμός χωρίς ουσία». Αυτός που το έγραψε μάλλον έχει χρόνια να κάνει συνουσία.

Απλά ετοιμαστείτε για ένα σούπερ τριπάκι σε μια ματωμένη και πιο βρώμικη δε γίνεται πόλη, με ένα σούπερ cast, που περιλαμβάνει τους Μίκι Ρουρκ, Εύα Γκριν, Τζος Μπρόλιν, Ροζάριο Ντόουσον, Μπρους Ουίλις, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τζέσικα Άλμπα, Lady Gaga και πολλούς άλλους. Δυστυχώς, όχι σε 3D για την Ελλάδα.

*Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ