Ποιες ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις θα έχει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού - iefimerida.gr

Ποιες ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις θα έχει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Περί τα 650 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των αναδρομικών για τους ένστολους, ενώ το ετήσιο κόστος για μισθούς και συντάξεις στους εν ενεργεία και στους απόστρατους υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ. Αυτά όμως θα ίσχυαν εάν η απόφαση του ΣτΕ οδηγούσε στην αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, αφού όπως επανέλαβε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η αναπροσαρμογή θα είναι στα όρια των αντοχών του Προϋπολογισμού. Το μόνο παρήγορο για τους ένστολους είναι ότι αυτή η. κουτσουρεμένη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους θα ξεκινήσει από φέτος και θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στα αναδρομικά, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει η καταβολή τους από την επόμενη χρονιά, με τη διαφορά ότι λογιστικά όλο το κόστος θα πρέπει να εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2014.

Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα υπάρχουν και οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς και συγκεκριμένα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα), η χρονική επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα είναι μόνιμη ή για έναν χρόνο), η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών. Στο Προσχέδιο θα υπάρχει, όμως και η παράταση της έκτακτης εισφοράς, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα το ποσοστό της μείωσης της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει το 2015 «ουρά» περίπου 500 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2014.

Όσον αφορά στον φετινό Προϋπολογισμό, από το ΓΛΚ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο. τροϊκανικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι καλυμμένος παρά τους κινδύνους κυρίως από το ενδεχόμενο υπέρβασης δαπανών στην Υγεία, στα Ταμεία και στους ΟΤΑ. Θα πρέπει να θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι ο πήχης θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά από το 2,3% που είχε βάλει το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, τα οποία με τη συμπλήρωση του 8μήνου είναι αυξημένα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ από πέρσι αλλά υστερούν κατά περίπου 360 εκατ. ευρώ από το στόχο, κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν εισπραχθεί οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 884 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ