Times of Israel: Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν φτάνει για να κοπεί ο «αέρας φόβου» της Χρυσής Αυγής - iefimerida.gr

Times of Israel: Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν φτάνει για να κοπεί ο «αέρας φόβου» της Χρυσής Αυγής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρόμπερτ Σίνγκερ βλέπει ένα καλό και συνάμα ένα αντίρροπο κακό. «Οι Έλληνες άργησαν, αλλά τελικώς δεν καθυστέρησαν». Ο αντιρατσιστικός νόμος μπήκε στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας.

Με κεντρικό άρθρο της, η εφημερίδα «Times of Israel» αναφέρει πως η ελληνική βουλή πέρασε τον αντιρατσιστικό νόμο έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο διαβουλεύσεων. Ωστόσο, στο μεταξύ η Χρυσή Αυγή έχει ανέβει στο «κύμα φόβου» που προκλήθηκε στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της αθρόας εισόδου μεταναστών από την Αφρική και την Ασία.

Όπως σημειώνει το άρθρο, αν ο νόμος βρισκόταν εν ισχύ, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θα είχε τιμωρηθεί για το γεγονός ότι δημόσια έχει δηλώσει αρνητής του Ολοκαυτώματος. Τώρα με το νέο νόμο αυτού του είδους τα σχόλια τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, έτσι δεν μπορεί να περιορίσει τα ξενοφοβικά και αντισημιτικά σχόλια των μελών της Χρυσής Αυγής που έχουν ακουστεί κατά κόρον από τα στόματά τους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο αντιρατσιστικός νόμος από μόνος του δεν μπορεί να περιορίσει τη δράση και τη δύναμη που έχει αποκτήσει η Χ.Α., καθώς καίτοι τα βασικά της στελέχη είναι στη φυλακή, τα εκλογικά ποσοστά της ανεβαίνουν.

Όπως αναφέρει ο Βίκτορ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, «Ας ελπίσουμε πως με το νέο νόμο θα περιορίσουν τα ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια που έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Η εβραϊκή κοινότητα χαιρετίζει τον νέο νόμο, καθώς έρχεται πλέον να στοιχηθεί με τους αντίστοιχους νόμους που υπάρχουν ήδη στα περισσότερα κράτη. Διατηρεί, όμως, επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί από τα δικαστήρια, αλλά και για το γεγονός ότι σε αυτόν δεν συμπεριλήφθηκαν διατάξεις υπέρ των ομοφυλόφιλων.

Όπως σημειώνει ο κ.Σίνγκερ: «Περιμένουμε να δούμε τα ελληνικά δικαστήρια να εφαρμόζουν πλήρως το νόμο. Παρόλα αυτά χρειάζονται και άλλες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, αν θέλουμε να έχει επιτυχία η μάχη κατά των εξτρεμιστικών δυνάμεων της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ