Χορεύοντας κάτω από άνθη λωτού - iefimerida.gr

Χορεύοντας κάτω από άνθη λωτού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την πρώτη της εμφάνιση το 2009 με την εμβληματική παραγωγή «Ο Καρπός του Κουμ Κουάτ», η διεθνώς καταξιωμένη ιαπωνική ομάδα Sankai Juku έρχεται και πάλι στο θέατρο Παλλάς τον Δεκέμβριο (1, 2 και 3/12 στις 9.00 μ.μ.) για να παρουσιάσει το «Kagemi».

Πρόκειται για ακόμη μία δημιουργία του ιδρυτή της, Ούσιο Αμαγκάτσου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στο Theatre De la Ville, ενώ η πρεμιέρα της παράστασης στην Ιαπωνία έγινε το 2001. Στη συνέχεια, φιλοξενήθηκε σε θέατρα και διεθνή φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, ενώ την παρακολούθησαν θεατές σε μεγάλα θέατρα όπως το New Sadler's Wells στο Λονδίνο, το Theatre du Passage στο Neuchatel της Ελβετίας, το Dansens Hus στη Στοκχόλμη και το Volkstheater στη Βιέννη. Ακολούθησαν παραστάσεις στο Μπουένος Άιρες, τη Μελβούρνη, τη Σεούλ, το Σάο Πάολο και το Πουέρτο Ρίκο.

Σ' ένα σκηνικό όπου δεσπόζουν τα λευκά λουλούδια λωτού, επτά χορευτές, ντυμένοι στα λευκά, υπερσκελίζοντας με την υπνωτιστική, ελλειπτική κίνησή τους τη γραμμή που διαχωρίζει δράση και αδράνεια, ερμηνεύουν επτά σκηνές, παρόμοιες μεταξύ τους αλλά ποτέ ίδιες, καθώς η μια φαίνεται να αναδύεται μέσα από την προηγούμενη.

Χορεύοντας κάτω από άνθη λωτού  | iefimerida.gr 2

Για τον Αμαγκάτσου, το Μπούτο δεν είναι απλώς μια τεχνική, αλλά η άρθρωση μιας ολοκληρωμένης σωματικής γλώσσας που διερευνά τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, ακόμα κι αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί γίνονται ιδιαίτερα σκληρές, ακόμα και ωμές.

Χορεύοντας κάτω από άνθη λωτού  | iefimerida.gr 3

Οι χορογραφίες του Αμαγκάτσου προσέδωσαν στο Μπούτο μια πιο διάφανη εικόνα. Η δύναμη σε κάθε έκφραση, σε κάθε χειρονομία, σε κάθε κίνηση επιχειρεί να δείξει μια παθιασμένη αντίληψη της ζωής, του θανάτου και της παγκοσμιότητας.

Προτού αρχίσει την ενασχόληση του με το Butoh, ο Αμαγκάτσου είχε σπουδάσει στο Classic and Modern Dance School στο Τόκιο.

Οι Sankai Juku, που ξεκίνησαν ως ανδρική ομάδα, έδιναν τις παραστάσεις τους σε αβανγκάρντ μικρά θέατρα του Τόκιο. Για πρώτη φορά προσκλήθηκαν στην Ευρώπη το 1980, στο Φεστιβάλ του Νανσύ, και από εκείνη τη στιγμή ανοίχτηκε γι' αυτούς μια διεθνής καριέρα θριάμβων σε όλες τις ηπείρους.

Ν.Μπ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ