Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ρωσική εμπλοκή στη σύγκρουση - iefimerida.gr

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ρωσική εμπλοκή στη σύγκρουση

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν την ανεξαρτησία των περιοχών τους και η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να τους σταματήσει, ανάμεσά τους, στα πεδία μαχών που έχουν δημιουργήσει οι δύο πλευρές, υποφέρουν οι πολίτες, για τη ζωή των οποίων αδιαφορούν αμφότεροι, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Οργάνωση έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν τόσο οι αντάρτες όσο και οι Ουκρανοί πολιτοφύλακες, όπως απαγωγές και βασανιστήρια, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στη σύγκρουση.

«Ολες οι πλευρές της σύρραξης επέδειξαν αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών και κατάφωρη αμέλεια ως προς την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Κίεβο.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, παρόντες στο πεδίο της σύγκρουσης πριν από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός της Παρασκευής, συνέλεξαν πληροφορίες για απαγωγές, για περιπτώσεις βασανισμού και για ανθρωποκτονίες από τους αυτονομιστές. Επίσης δέχθηκαν αξιόπιστες πληροφορίες για απαγωγές και ξυλοδαρμούς εκ μέρους των ταγμάτων των εθελοντών που δρούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και για «τυφλούς» βομβαρδισμούς εκ μέρους των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Βασιζόμενη και σε δορυφορικές φωτογραφίες, η οργάνωση θεωρεί επίσης ότι φαίνεται καθαρά ότι «η Ρωσία συντηρεί τη σύρραξη, τόσο μέσω της απευθείας εμπλοκής της, όσο και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας».

«Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες, οι πληροφορίες για τη σύλληψη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας και οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν τα σύνορα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: πρόκειται για διεθνή ένοπλη σύγκρουση», επιμένει ο Σαλίλ Σέτι.

Η οργάνωση ζητεί από τις ουκρανικές αρχές την έναρξη έρευνας για τις πληροφορίες για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ