Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ουκρανία -αυτονομιστές: Τι προβλέπει η συμφωνία για την εύθραυστη εκεχειρία - iefimerida.gr

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ουκρανία -αυτονομιστές: Τι προβλέπει η συμφωνία για την εύθραυστη εκεχειρία

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ουκρανία -αυτονομιστές: Τι προβλέπει η συμφωνία για τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέληξαν την Παρασκευή σε μια συμφωνία για την υποχώρηση των δυνάμεών τους και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, έπειτα από τη συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι.«Εξακολουθήσαμε τις διαβουλεύσεις και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες», είπε η Ταλιαβίνι, εξηγώντας πως τα μέρη συμφώνησαν «σε εκεχειρία», σε μια συμφωνία «για την υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων» των δύο πλευρών από τα μέτωπα, την «πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια» και μια «ανταλλαγή αιχμαλώτων βάσει της αρχής 'όλοι για όλους'», είπε η Ταλιαβίνι.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υποχώρηση των δυνάμεων και ιδίως των βαρέων όπλων από τα μέτωπα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, πως οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμη και αύριο, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ.

Όπως είπε ο ίδιος συμφωνήθηκαν 12 βήματα —συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών— για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο μιλώντας αγγλικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO. «Αυτό βασίστηκε. . . στο ειρηνευτικό μου σχέδιο».

Το Κίεβο δίνει περισσότερη αυτονομία

Ο ίδιος είπε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ο Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίεβο στις συνομιλίες στο Μινσκ, σχολίασε πως όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της ειρήνης. Πάντως, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κούτσμα είπε πως αναμένει πως η πρώτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της συμφωνίας πιθανόν θα αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία αύριο Σάββατο.

«Παραθυράκι» για άρση κυρώσεων προς τη Ρωσία

Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλωσόρισε τη συμφωνία για την εκεχειρία, αλλά είπε πως οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να επιβληθούν έως ότου υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκεχειρίας.

«Η εκεχειρία είναι καλή είδηση. Νομίζω ότι χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά εάν και κατά πόσον είναι μια εκεχειρία ή εάν περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση. . . να γίνει αληθινή πρόοδος επί ενός κατάλληλου σχεδίου ειρήνευσης».

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι κυρώσεις. . . θα επιβληθούν, αλλά φυσικά εάν υπάρξει εκεχειρία και ένα κατάλληλο σχέδιο ειρήνευσης αρχίσει να εφαρμόζεται, τότε ασφαλώς θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να δούμε το πώς αυτές οι κυρώσεις θα αρθούν, εάν εκπληρώνονται σαφείς όροι», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Στο ίδιο κλίμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός ο Ομπάμα -Θέλει νέες κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών.

Παρόλα αυτά ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

«Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αυτονομιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», είπε ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο δρόμος για την επιστροφή της Ρωσίας στην κοινότητα των εθνών και κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον ακολουθήσει.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί κάθε σύμμαχό του και ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κατέληξε ο Ομπάμα.

ΝΑΤΟ και Κρεμλίνο χαιρέτισαν τη συμφωνία

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ