ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση της Ελλάδας για το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στα Σκόπια - iefimerida.gr

ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση της Ελλάδας για το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στα Σκόπια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά επαφών με ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

Η ονοματοδοσία των Σκοπίων βρέθηκε στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν περιφερειακά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ. Η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε4 ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς σε αυτό εμφανίζεται άμεση σχέση του ονόματος με την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν, όμως, ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αγροτικό κόστος όπως μέ τα ροδάκινα ενώ εκτιμά ότι από την κρίση το κόστος στον τουρισμό είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης «η Ρωσία καταλαβαίνει τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις διεθνείς συμμαχίες πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας».

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιωθηκε πως στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Αγκέλα Μέρκελ όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Παράλληλα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που είχε ακυρωθεί χθες λόγω έλλειψης χρόνου και με τον οποίο ο κ. Σαμαράς συζήτησε ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ