Wall Street Journal: Το αεροδρόμιο στο Ελληνικό ετοιμάζεται να απογειωθεί! - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Το αεροδρόμιο στο Ελληνικό ετοιμάζεται να απογειωθεί!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ύφεση φέρνει επενδυτές γης. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό πως πολλά φιλέτα ελληνικής γης μπαίνουν στο στόχαστρο επενδυτών, καθώς πλέον οι αξίες έχουν πέσει δραματικά. Το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ανήκει σε αυτά τα φιλέτα που ακόμα μένουν αναξιοποίητα.

Η Wall Street Journal μετά το δημοσίευμα της Τετάρτης για το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ακριβά ξενοδοχεία, επανέρχεται με το περιβότητο θέμα της πλήρους ανάπλασης του παλαιού αεροδρομίου.

Η περιοχή αναφέρει είναι προνομιακή, αφού απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο, εκτείνεται σε 1.500 στρέμματα, σχεδόν δύο φορές όσο είναι το Central Park στη Νέα Υόρκη και έχει πρόσβαση στη θάλασσα σε έκταση δύο μιλίων. Η προτεινόμενη ανάπλαση είναι της τάξης των οκτώ δισ. ευρώ, αλλά από το 2001 -οπότε και εγκαταλείφθηκε- δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.

Η πρόταση της ανάπλασης περιλαμβάνει ξενοδοχείο χιλίων κλινών, πολυόροφο πύργο με γραφεία, εμπορικό κέντρο, μαρίνα, ενυδρείο και ένα γιγαντιαίο πάρκο. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, η ανάπτυξη του έργου θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2016.

Μέχρι στιγμής, η περιοχή παραμένει σε κατάσταση ερείπωσης, η Lamda είναι ο μοναδικός «παίκτης» του έργου, καθώς οι άλλοι τρεις ανταγωνιστές βγήκαν εκτός, αλλά έχει μπροστά της αρκετό έργο αν σκεφτεί κανείς τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει, μέχρι να μπει στο χώρο η πρώτη μπουλντόζα.

Μεγάλη ευκαιρία

Η Άνα Βούκοβιτς (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Colliers International αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα: «Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, αλλά εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία».

Έχει υπολογιστεί από την Lamda πως η ανάπτυξη της περιοχής θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας περίπου 1,5-2%, κάθε χρόνο, μέχρι και το 2025, ενώ θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, προσδοκά να πουλήσει συγκεκριμένα προνομιακά κομμάτια γης για να έχει έσοδα, τα οποία ελπίζει να φτάσουν στα 50 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, μέχρι τώρα ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η Lamda, η κινεζική Fosun και οι επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι έχουν συμφωνήσει για πόρους κοντά στα 700 εκατ. ευρώ με την προοπτική να ρίξουν και άλλα καθώς το έργο θα προχωράει. Από την άλλη, όμως, αναμένεται να μπουν και άλλοι επενδυτές στην πορεία, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις; ΗΠΑ.

Η γραφειοκρατία

Μέχρι πάντως να εγκριθεί η επένδυση από τα δικαστήρια και το κοινοβούλιο, χρήματα δεν πρόκειται να πέσουν στο Ελληνικό. Από την μεριά του ο Κωνσταντίνος Βασιλείου της Eurobank βάζει στο... παιχνίδι και τις τράπεζες, σημειώνοντας πως κάποιες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα θελήσουν να συνδράμουν στην επένδυση. «Μπορεί να ανοίξει η όρεξή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρει πως το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στο 2015, αν μιλούσαμε για εποχές προ κρίσης. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθούν αρχαία κατά την ανασκαφή και αυτό να δυσκολέψει το έργο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ισραηλινή Elbit Imaging Ltd., έκανε πίσω. Δεν έπαιρνε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι το έργο θα συνεχιζόταν κανονικά.

Τέλος είναι πάντα ανοιχτό και το θέμα του καζίνου στην περιοχή, κάτι που κατά τον κ. Αθανασίου θα βοηθούσε τους υπάρχοντες επενδυτές. Θα έχει άραγε καλό τέλος η υπόθεση του Ελληνικού; Η Άνα Βούκοβιτς σημειώνει, «Ναι, φαίνεται πως θα έχει αίσιο τέλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως ότι επειδή το έργο είναι πολύ μεγάλο, μια οποιαδήποτε παγκόσμια οικονομική κρίση θα το επηρεάσει σημαντικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ