Ο Τρισέ σκέφτεται να αλλάξει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Ο Τρισέ σκέφτεται να αλλάξει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως αλλάξει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, που ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο, εκτιμά σε άρθρο η "Financial Times", μετά τις δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρός της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση που θα έχει στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμες νέες εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι είναι «υπό μελέτη» οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό. Τα σχόλια αυτά του κ. Τρισέ αποτελούν, σύμφωνα με τους Financial Times, την πλέον σαφή ένδειξη έως τώρα ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα γίνει πολύ πιο επιφυλακτική από τον επόμενο μήνα, μετά από την πρόσφατη απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης καθώς και την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ κράτησε εφέτος μία πολύ πιο σκληρή γραμμή από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο της δύο φορές - τον Απρίλιο και τον Ιούλιο - από το 1% στο 1,5%. Οι δηλώσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 4 Αυγούστου ερμηνεύθηκαν από τις αγορές ότι άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μία περαιτέρω αύξησης του επιτοκίου μέσα στο 2011. Ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε χθες ότι η αναταραχή στις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές αύξησε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κάθε μεταβολή της πολιτικής από την ΕΚΤ θα είναι σταδιακή και ότι ο κ. Τρισέ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,4% από 2,6% τον Ιούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ