Η ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Με στέγαστρα και σκαλωσιές θωρακίζουν την Αμφίπολη από την κακοκαιρία -Νέες εικόνες

Με στέγαστρα και σκαλωσιές θωρακίζουν την Αμφίπολη από την κακοκαιρία -Νέες εικόνες

Νέες φωτογραφίες έρχονται στη δημοσιότητα από τον λόφο Καστά, ενώ συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας προκειμένου η κακοκαιρία να μην μπορέσει να προκαλέσει καμία φθορά στον τάφο της Αμφίπολης.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του  περιβάλλοντος χώρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες

Συγκεκριμένα οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην Αμφίπολη περιλαμβάνουν:

1) διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος,

2) ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς,

3) ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών,

4) κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων και

5) κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφραγματος, ιδιαίτερα προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.