Ξεκινά ο μαραθώνιος με την Τρόικα- Στόχος η χαλάρωση των στόχων - iefimerida.gr

Ξεκινά ο μαραθώνιος με την Τρόικα- Στόχος η χαλάρωση των στόχων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κοινό μέτωπο με Ρώμη- Παρίσι επιθυμεί να πετύχει η Αθήνα, καθώς στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ο εξορθολογισμός των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να χαμηλώσει ο πήχης ειδικά για την επόμενη διετία, προκειμένου να μην ανακοπεί η δυναμική της ανάκαμψης.Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο το Μάιο, προβλέποντας δημοσιονομικό «κενό» 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,9 δισ ευρώ για το 2016, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμπαν στις διαβουλεύσεις του Φθινοπώρου και προανήγγειλαν διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στον προβληματισμό που έχουν ήδη αναπτύξει το Παρίσι και η Ρώμη, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει «κολλήσει» λόγω της συνταγής λιτότητας. Το Βερολίνο επιμένει, πάντως, στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με άρθρο του στους FINANCIAL TIMES όχι μόνο έθεσε θέμα δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο ταχυτήτων αλλά ζήτησε να προβλεφθεί θέση υπερεπιτρόπου για τον έλεγχο των Προϋπολογισμών/

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το Παρίσι ξεκινά η συζήτηση με την Τρόικα για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, του οποίου η κοστολόγηση ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου συμπεριλαμβάνει την κατάργηση ή έστω μείωση της έκτακτης εισφοράς, την άμεση μείωση (20- 30%) του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ (ξενοίκιαστα ακίνητα), τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, τη βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων όπως και του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων, την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας στην αγορά Ι.Χ. .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ