Σοκαριστική έκθεση του ΟΗΕ: Στην ανατολική Ουκρανία γίνονται καθημερινά βασανιστήρια, απαγωγές και δολοφονίες

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τη στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, οι θηριωδίες δεν έχουν τελειωμό. Από τη μία πλευρά οι φιλορώσοι αντάρτες και από την άλλη ο ουκρανικός στρατός, έχουν αποδυθεί σε ένα μπαράζ καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύει το Reuters είναι γροθιά στο στομάχι και καταρρίπτει όλα τα άλλοθι που αναζητούν και οι δύο πλευρές.

Η έκθεση της 34μελούς αποστολής επιτήρησης, που συντάχθηκε από το γραφείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάνει λόγο επίσης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τον ουκρανικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει ήδη τους 2.200 και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

«Οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να διαπράττουν δολοφονίες, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, να εκτελούν, να σκοτώνουν» σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «στοχεύουν δυσανάλογα τους πολίτες».

Μεταξύ 16 Ιουλίου-17 Αυγούστου, μέσα σε ένα μήνα δηλαδή, έχουν απαχθεί 468 άνθρωποι από τους αντάρτες που τους κρατούν αιχμάλωτους, ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ αναφέρουν πως: «Ο ουκρανικός στρατός έχει αναφέρει βομβαρδισμούς από το (ρωσικό) έδαφος και παράνομη χρήση ναρκών στο ουκρανικό έδαφος».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιπλέον εξήγηση για το τι πραγματικά συνέβη με τη συντριβή του Boeing MH 17 της Malaysia Airlines, στις 17 Ιουλίου, καθώς η έκθεση αναφέρει ότι εξαιτίας των σποραδικών μαχών ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το σημείο οι διεθνείς ερευνητές.

Οι παραβιάσεις για τις οποίες καταγγέλλονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνουν «αυθαίρετες συλλήψεις, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια». Μέχρι στιγμής οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον ΟΗΕ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για την έκθεση αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ