Σαλβατόρε Φεραγκάμο: Ο οίκος ειδών πολυτελείας που αντέχει στην κρίση με 620 καταστήματα σε όλο τον κόσμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Σαλβατόρε Φεραγκάμο: Ο οίκος ειδών πολυτελείας που αντέχει στην κρίση με 620 καταστήματα σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Σαλβατόρε Φεραγκάμο: Ο οίκος ειδών πολυτελείας που αντέχει στην κρίση με 620 κατ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο, το ενδέκατο από τα δεκατέσσερα παιδιά μιας φτωχής ναπολιτάνικης οικογένειας, σχεδίασε το πρώτο του παπούτσι σε ηλικία 9 ετών.

Μέχρι τα 20 χρόνια του, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ιταλική φινέτσα και κατοχύρωσε περισσότερες από 300 πατέντες, «στόλιζε» τα καλλίγραμμα πόδια της Τζούντι Γκάρλαντ, της Τζιν Χάρλοου, της Μέριλιν Μονρό και της Μάρλεν Ντίτριχ!

Το 1927 επέστρεψε στην Φλωρεντία και έθεσε τα θεμέλια για μια αυτοκρατορία που έμελλε να αλλάξει τους κανόνες όχι μόνο του στιλ αλλά και της επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μισό και πλέον αιώνα μετά τον θάνατό του, ο οίκος ειδών πολυτελείας Salvatore Ferragamo, με ετήσια έσοδα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και 620 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, τυπώνει πλέον το λογότυπό του σε τσάντες, ρούχα, μαντίλια και κοσμήματα και έχει κάνει δυναμικό άνοιγμα στην Ασία.

Εμβληματική φιγούρα της εταιρείας παραμένει η Γουάντα Φεραγκάμο -Μιλέτι, η οποία όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», από το 1960 που έμεινε χήρα βρέθηκε στο τιμόνι της επιχείρησης. Ηταν μόλις 38 ετών, είχε έξι παιδιά από 2 έως 17 ετών και είχε μάθει τη δουλειά στο πλευρό του συζύγου της. Σήμερα, στα 93 της χρόνια, εξακολουθεί να έχει το γενικό πρόσταγμα. Όμως, το πρόσωπο-«κλειδί» που διαχειρίζεται ουσιαστικά την εταιρεία είναι ο πρωτότοκος γιος της, Φερούτσιο, ο 69χρονος πρόεδρος του κολοσσού. Ο άνθρωπος που συντονίζει τα 22 εγγόνια και άλλα τόσα δισέγγονα του Φεραγκάμο στις οικογενειακές επιχειρήσεις θυμάται με νοσταλγία τον ήχο που έκαναν οι τεχνίτες του παπουτσιού στο διπλανό δωμάτιο από το δικό του, όταν ήταν μικρός. «Θυμάμαι αυτόν τον υπέροχο ήχο του σφυριού. Έμοιαζε με μελωδική μουσική και έμπαινε μέσα στο αίμα μου» δηλώνει στους Financial Times.

Ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο βάζει στο πόδι της Σοφίας Λόρεν το γοβάκι που μόλις της έφτιαξε

Οι καθαροί κανόνες βοήθησαν την εταιρεία να ακμάσει

Η αυτοκρατορία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πέρυσι κατέγραψε έσοδα ύψους 1,3 δις και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στους 70 και πλέον απογόνους του Σαλβατόρε Φεραγκάμο και όλοι τους πληρώνονται, κατόπιν εντολής της Γουάντα, με το ίδιο ποσό και έχουν ακριβώς το ίδιο μερίδιο μετοχών.

Στην επιχείρηση επιτρέπεται να εργάζονται το πολύ μέχρι τρία μέλη της οικογένειας από την τρίτη γενιά και αυτό αν αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Μέρος της ίδιας στρατηγικής ήταν και η πρόσληψη ενός ανθρώπου με πείρα για να αναλάβει τα ηνία του ιταλικού οίκου, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν μέλος της οικογένειας. Ο Μικέλε Νόρσα, διευθύνων σύμβουλος του οίκου από το 2006, είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που έθεσε σε εφαρμογή το πέρασμα της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Ο Ιταλός σχεδιαστής

Η Μέριλιν Μονρό λάτρευε τις γόβες που έφτιαχνε μόνο για εκείνη ο ιδρυτής της εταιρείας. Στις παρακάτω φωτογραφίες είναι μερικά από τα παπούτσια που φτιάχτηκαν από τον Σαλβατόρε Φεραγκάμο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ