1944, oι Γερμανοί εκδιώκονται από το Παρίσι: Γιατί δεν υπάρχουν μαύροι στρατιώτες στις φωτογραφίες [εικόνες]

Μια έκθεση φωτογραφίας που γίνεται στο Παρίσι με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γαλλίας κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη: οι Αμερικανοί είχαν απαιτήσει να «ασπρίσει» ο γαλλικός στρατός και να «εξαφανιστούν» όλοι οι μαύροι στρατιώτες.


Αυτή η ιστορία της «λεύκανσης» του γαλλικού στρατού, και ειδικά του 2ου συντάγματος του στρατηγού Λεκλέρ που ήταν επιφορτισμένη με την απελευθέρωση του Παρισιού από την γερμανική κατοχή, είναι ελάχιστα γνωστή.


«Το 1943 ο στρατηγός Λεκλέρ βρίσκεται στην Αφρική, κοντά στην Καζαμπλάνκα, όταν δημιουργεί αυτό το σύνταγμα απελευθέρωσης. Επειδή ο Λεκλέρ θεωρείται αντάρτης για τον επίσημο γαλλικό στρατό, οι αμερικανοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για το στρατιωτικό σύνταγμα. Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι στρατιώτες είναι μαύροι στο 2ο σύνταγμα οι Αμερικανοί υποχρεώνουν τους Γάλλους να τους εκδιώξουν. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι «οι Μαύροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, ειδικά σε ένα τεθωρακισμένο σώμα στρατού, όπως αυτό του στρατηγού Λεκλέρ.


Αυτό είχε σαν συνέπεια να αναγκαστεί ο στρατηγός Λεκλέρ να εκδιώξει από το σώμα περίπου 3.603 μαύρους στρατιώτες τους οποίους είχε στρατολογήσει από τις αποικίες της Αφρικής.


Ολοι οι μαύροι στρατιώτες του σώματος Λεκλέρ αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν τον στρατό είτε να μεταταγούν σε άλλο σώμα, πάντως ήταν απαγορευμένο να συμμετέχουν στο σύνταγμα απελευθέρωσης του Παρισιού. Ολοι, εκτός από έναν: τον Σενεγαλέζο Claude Mademba Sy, ο οποίος έζησε ως τον Απρίλιο του 2014. «Ηταν ο μόνος που έμεινε, ίσως γιατί ήταν σπουδαγμένος και είχε γαλλική υπηκοότητα» αναφέρει η ιστορικός Christine Levisse-Touzé, ειδική στα θέματα Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μιλώντας στην Liberation.

Η εξαίρεση: Ο Σενεγαλέζος στρατιώτης Claude Mademba Sy


Οταν λοιπόν στις 11 Νοεμβρίου 1944 γίνεται στο απελευθερωμένο Παρίσι μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση για τον θρίαμβο του συμμαχικού στρατού επί των Γερμανών, μαύροι στρατιώτες δεν εμφανίζονται πουθενά. Ακόμη και ένα στιγμιότυπο που δείχνει ένα πλήθος Γερμανών αιχμαλώτων να εγκαταλείπει το Παρίσι και διακρίνεται ένας μαύρος στρατιώτης, «κόπηκε» από την έκθεση του 1944.


Η ιστορικός Catherine Tambrun εκτιμά ότι αυτή η φωτογραφία είναι τόσο σπάνια που έχει μεγάλο ιστορικό βάρος. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη οι Μαύροι όχι μόνο διώκονταν από τον στρατό αλλά «εξαφανίζονταν» και από τις φωτογραφίες.


Στην παρακάτω φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκο λ να μπαίνει ως θριαμβευτής στο Παρίσι, μετά την απελευθέρωση, στο κάδρο βρίσκεται, με το λευκό πουκάμισο και ο στρατιώτης Georges Dukson, από το Γκαμπόν, ο οποίος πολεμούσε στο πλευρό του γαλλικού στρατού. Σύμφωνα με τον συντηρητή του Μουσείου Ζωντανής Ιστορίας της Γαλλίας Eric Lafon ο Georges Dukson υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από τον στρατηγό Ντεγκόλ. «Στο κάδρο βλέπουμε έναν αξιωματικό, πίσω από τον στρατηγό, να διατάζει τον Dukson να φύγει από την πομπή. Οι πληροφορίες που έχουμε επιβεβαιώνουν ότι ο εν λόγω μαύρος στρατιώτης εκδιώχτηκε σηκωτός από την πομπή από τους επικεφαλής».
Στην εικόνα, ο Ντε Γκολ στα Ηλύσια Πεδία, τον Αύγουστο 1944, στο ελεύθερο Παρίσι. Δεξιά του, με το πουκάμισο, ο στρατιώτης από την Αφρική Georges Dukson. Φωτογραφία Roger-Viollet

Στην τωρινή έκθεση υπάρχει και αυτή η ξεχασμένη φωτογραφία που βρέθηκε στα αρχεία. Απεικονίζει μια Αφροαμερικανή ανεβασμένη σε τανκ, στο κέντρο του Παρισιού, κατά την απελευθέρωση. Η ιστορικός Christine Levisse-Touzé που ρωτήθηκε δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ αυτή τη φωτογραφία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ