Τα αίτια της απιστίας: Γιατί οι γυναίκες απατούν τους συντρόφους τους

Γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν απατήσει τους συντρόφους τους, αναζητούν την «χαμένη φλόγα» αλλά δεν θέλουν να χωρίσουν από την σταθερή σχέση τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Την έρευνα πραγματοποίησε σε ένα δείγμα παντρεμένων γυναικών η ιστοσελίδα ραντεβού AshleyMadison.com, η οποία απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να απατήσουν τους συντρόφους τους.

Τα νέα συμπεράσματα αμφισβητούν τη λαϊκή αντίληψη ότι οι γυναίκες απατούν επειδή είναι γενικά δυσαρεστημένες με τις σχέσεις τους, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ερικ Αντερσον καθηγητής ανδρισμού και σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ στην Αγγλία και επιστημονικός σύμβουλος του AshleyMadison.com.

«Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι η απιστία είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος στη σχέση» εξηγεί ο Αντερσον «αλλά αυτή η ιστορία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ψυχοθεραπευτές ως δικαιολογία για γυναίκες που απάτησαν τους συντρόφους τους»

«Οταν αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο, αρχίζουν οι δικαιολογίες. Η δικαιολογία συνήθως είναι ότι ο σύζυγός μου δεν μου φέρεται καλά, ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση» εξηγεί ο Αντερσον.

Ποια είναι όμως τα πραγματικά αίτια της γυναικείας απιστίας;
Αν και η μονογαμία είναι ο κανόνας στη σύγχρονη κοινωνία, η μοιχεία είναι αρκετά κοινή, με έως και το ένα τρίτο των ανδρών και το ένα τέταρτο των γυναικών στις ΗΠΑ να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ο λόγος ωστόσο που απατά το κάθε φύλο είναι λίγο πιο πολύπλοκος. Η πιο εδραιωμένη ιστορία είναι ότι οι άνδρες είναι άπιστοι επειδή θέλουν περισσότερη σεξουαλική ποικιλία, ενώ οι γυναίκες προσπαθούν να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν πώς γενικά οι γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες με τις σχέσεις είναι πιθανότερο να εξαπατήσουν το σύντροφό τους.

Σύμφωνα με τον Αντερσον, οι γυναίκες χάνουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον τους στη σχέση όσο περισσότερο αυτή διαρκεί, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Είναι λοιπόν πιθανό, να αναζητούν μία ανανέωση.

Ο Αντερσον και οι συνεργάτες του, μελέτησαν τα προφίλ και τα μηνύματα από 100 παντρεμένες γυναίκες, μεταξύ 35 και 45 που αναζητούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών δήλωσαν ότι αναζητούσαν πιο ρομαντικό πάθος, ωστόσο καμία από τις γυναίκες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες επίσης αναζήτησαν τουλάχιστον κάποια συναισθηματική σύνδεση: «χρειάζονταν ένα συναισθηματικό δέσιμο πριν προχωρήσουν, σε αντίθεση με τους άνδρες που μπορούν να λειτουργούν χωρίς συναίσθημα»

«Είναι πιθανό ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη συναισθηματική σύνδεση για να απολαύσουν το σεξ, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να έχουν μία πιο περίπλοκη εξωσυζυγική σχέση» εξηγεί ο Αντερσον και επισημαίνει ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η σχέση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποκαλυφθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ