Η αλήθεια πίσω από το Φέργκιουσον: Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα για λευκούς, συντηρητικούς και ρατσιστές [εικόνες] - iefimerida.gr

Η αλήθεια πίσω από το Φέργκιουσον: Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα για λευκούς, συντηρητικούς και ρατσιστές [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Γκρεγκ Χάουαρντ, του δικτύου Concourse, οι ΗΠΑ δεν είναι μια χώρα για μαύρους. Μπορεί, ο Μπαράκ Ομπάμα να είναι αφροαμερικανός και τούτο να αποτελέσε το άλλοθι των Αμερικανών, ωστόσο η «κεφαλή» του κράτους δεν προσυπογράφει και την ευημερία της βάσης.

Όπως αναφέρει, αυτό που συνέβη στο Φέργκιουσον, ένα προάστιο του Σεντ Λούις, έχει συμβεί και αλλού και θα συμβεί ξανά στο εγγύς μέλλον. Όλο τούτο είναι κομμάτι ενός συστημικού ρατσισμού, της σταδιακής στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής αστυνομίας και πώς οι απλοί πολίτες αποδέχονται τα κρούσματα κρατικής βίας απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Μάικλ Μπράουν

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ως προσωπικότητα. Δεν είχε φάκελο στην αστυνομία που τον κατατάσσει στους επικίνδυνους εγκληματίες, ούτε απείλησε αστυνομικούς έτσι ώστε να έχουν το άλλοθι της ανταπάντησης. Κι όμως, δίχως κάν να το σκεφτούν τράβηξαν τη σκανδάλη και του αφαίρεσαν τη ζωή. Τόσο απλά!

Ντόπιοι στρατιώτες

Ο Χάουαρντ αναφέρει πως υπάρχει εξήγηση πίσω από την αυξανόμενη βία εναντίον των μαύρων, ιδιαιτέρως από τους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται πλέον τον εαυτό τους ως στρατιώτες της ντόπιας κοινωνίας και λιγότερο ως ρυθμιστές της ειρήνης στους δρόμους. Ο οπλισμός που φέρουν πάνω τους δεν αφήνει πολλά περιθώρια: δεν κουβαλούν μόνο το περίστροφο, τις χειροπέδες και το γκλομπ τους, όπως παλιά, αλλά ένα μικρό οπλοστάσιο που κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσουν.

Πολλοί, δε, από αυτούς δεν έχουν περάσει από ψυχολογικά τεστ, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι ακριβώς πρεσβεύουν για τους μαύρους και τις μειονότητες. Πώς θα αντιδρούσε άραγε ο αστυνομικός αν αντί του 18χρονου Μπράουν, ήταν ένας λευκός συνομήλικός του;

Σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, γράφει ο Χάουαρντ, οι αστυνομικοί χειροδικούν, συλλαμβάνουν και συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο σε αφροαμερικανούς, για λόγους ήσσονος σημασίας, μόνο και μόνο γιατί το χρώμα του δέρματός τους είναι σκούρο.

Μακρά παράδοση ρατσισμού

Υπάρχει μακρά ιστορία ρατσιστικής έντασης στην περιοχή, έγραψε λίγες ώρες μετά το αιματηρό περιστατικό στο Φέργκιουσον η αρθρογράφος της St. Louis Post-Dispatch, Αίσα Σουλτάν. Το Φέργκιουσον είναι μια μικρή πόλη, μόλις 21.000 κατοίκων. Μέχρι το 1960 η πλειοψηφία τους ήταν λευκοί, τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Από την άλλη, όμως, οι περισσότεροι αστυνομικοί της περιοχής είναι λευκοί και αυτό δημιουργεί αυτομάτως ένταση.

Όμως, δεν είναι μόνο το Σεντ Λούις που φέρει αυτό το ρατσιστικό στίγμα. Το ίδιο συμβαίνει στην πλουμιστή Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Μαϊάμι, στο Ντάλας, στην Ουάσιγκτον ή οπουδήποτε αλλού. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι μαύροι σε όλες τις πολιτείες.

Η Σουλτάν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Φέργκιουσον είναι ένας μικρόκοσμος της χώρας. Ό,τι συνέβη εδώ, συμβαίνει παντού.

Παρόμοια περισταστικά είχαμε στις 5 Αυγούστου στο Οχάιο με τον 22χρονο Τζον Κρόφορντ. Στις 17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, ένας 43χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σάρλοτ ένας 24χρονος σκοτώθηκε για ασήμαντη αφορμή. Υπάρχουν πολλοί... Μάικλ Μπράουν και, φευ, όλοι τους είναι μαύροι. Τυχαίο; Καθόλου!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ