Παγκόσμιο σοκ: Ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου στο Ιράκ, φέρεται να είναι Βρετανός! - iefimerida.gr

Παγκόσμιο σοκ: Ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου στο Ιράκ, φέρεται να είναι Βρετανός!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει ο φρικιαστικός αποκεφαλισμός του αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ στο Ιράκ. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ, όμως, προκαλεί η είδηση πως ο τζιχαντιστής που τον εκτέλεσε είναι Βρετανός!

Την αποκάλυψη παραδέχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ που είπε στο BBC: «Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροΙ». Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του και επιστρέφει στο Λονδίνο.

«Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος «θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Όφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».

Παγκόσμιο σοκ: Ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου στο Ιράκ, φέρεται να είναι Βρετανός! | iefimerida.gr 0

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, η εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου «είναι ένα επιπλέον παράδειγμα της θηριωδίας αυτής της οργάνωσης. Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο υπουργός κα πρόσθεσε πως υπάρχουν "ολοένα και περισσότεροι" Βρετανοί στο Ιράκ.

Η αυθεντικότητα του βίντεο

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση και αναρτήθηκε το βίντεο της φρικιαστικής εκτέλεσης, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Βρετανοί αναζητούν την αυθεντικότητά του. Ο Φίλιπ Χάμοντ δηλώνει πως είναι αυθεντικό.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα, με μαύρα ρούχα, που φαίνεται να κόβει το λαιμό του Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012. Μάλιστα πριν από τον θάνατό του ο άνδρας προτρέπει με μήνυμά του τους δικούς του ανθρώπους να ξεσηκωθούν ενάντια στους πραγματικούς του δολοφόνους, την αμερικανική κυβέρνηση. Απευθύνεται εξάλλου και στον αδερφό του Τζον, μέλος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, παροτρύνοντάς τον να αναλογιστεί τις πράξεις του που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Ιράκ.

Παγκόσμιο σοκ: Ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου στο Ιράκ, φέρεται να είναι Βρετανός! | iefimerida.gr 1

Ο Τζέιμς Φόλεϊ

«Σκέψου Τζον ποιος πήρε την απόφαση να βομβαρδίσει το Ιράκ πρόσφατα και να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους, όποιοι κι αν ήταν. Σκέψου Τζον ποιον πραγματικά σκότωσαν, σκέφτηκαν εμένα ή την οικογένειά σου όταν έλαβαν αυτή την απόφαση; Εκείνη τη μέρα πέθανα Τζον, όταν οι συνάδελφοι σου έριξαν εκείνη τη βόμβα υπέγραψαν τον θάνατό μου. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο και να μπορούσα να δω για ακόμα μια φορά την οικογένειά μου, αλλά αυτή η ευκαιρία έχει πλέον χαθεί. Σε γενικές γραμμές εύχομαι να μην ήμουν αμερικάνος», αναφέρει στο συγκινητικό μήνυμά του ο Τζέιμς Φόλει.

«Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ», απάντησε η μητέρα του Νταϊάν Φόλεϊ σε μήνυμα στο Facebook. «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν τους άλλους όμηρους. Όπως ο Τζιμ, είναι και αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να εξακριβώσουν «το συντομότερο δυνατόν» την αυθεντικότητα του βίντεο.

«Είδαμε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Αν είναι αυθεντικό, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη ωμή δολοφονία ενός αθώου αμερικανού δημοσιογράφου και τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν.

Παγκόσμιο σοκ: Ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου στο Ιράκ, φέρεται να είναι Βρετανός! | iefimerida.gr 2

Στο βίντεο, οι τζιχαντιστές δείχνουν επίσης εικόνες από έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο με το όνομα Στίβεν Σότλοφ. Απειλούν να εκτελέσουν και αυτόν, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν τερματίσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί ένδυμα που θυμίζει αυτό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Η απαγόρευση του Twitter

Στο μεταξύ εντός των social media γίνεται συνεχή αναπαραγωγή της είδησης, όπως και φωτογραφίων και του βίντεο της εκτέλεσης. Κάτι που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Twitter που απειλεί να κατεβάσει τους λογαριασμούς των χρηστών που θα συνεχίσουν να ανεβάζουν εικόνες και βίντεο της εκτέλεσης.

Ο Ντικ Κοστόλο, διευθύνων Σύμβουλος του Twitter ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί πως θα ανασταλούν οι λογαριασμοί των χρηστών που μοιράζονται φωτογραφίες από την υποτιθέμενη εκτέλεση του Τζέιμς Φολέϊ.

Μάλιστα έγραψε ο ίδιος: «Αναστέλλουμε όλους τους λογαριασμούς που δημοσιεύουν το βίντεο, καθώς ανακαλύπτουμε ότι συνδέονται με τραγικές εικόνες. Σας ευχαριστώ» προσθέτοντας ένα link με την είδηση της δολοφονίας του.

Η δήλωση του Κοστόλο, έρχεται την ώρα που ξεκινά μία εκστρατεία προτρέποντας τους ανθρώπους να μην μοιράζονται εικόνες ή το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube την Τρίτη το βράδυ και δείχνει μέλος των Isis να αποκεφαλίζει τον 40χρονος Αμερικανό, που είχε απαχθεί στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.

Πολλοί χρήστες έχουν απαιτήσει επίσης από το Twitter να λάβει μέτρα σχετικά με την συνεχώς αυξανόμενη τάση να δημοσιεύονται φωτογραφίες με γραφικές εικόνες, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Διασημότητες όπως η ηθοποιός Μία Φάροου, είναι μεταξύ εκείνων που προτρέπουν τους οπαδούς του twitter να αποφεύγουν τη δημοσίευση εικόνων από τον αποκεφαλισμό.

Χιλιάδες απλοί χρήστες από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν το σχέδιο άρνησης της δημοσιότητας που επιζητά το Isis, γιατί με αυτό τον τρόπο διαφημίζουν το έργο τους, χρησιμοποιώντας το hashtag #ISISmediablackout.

Αντί του αποτροπιαστικού βίντεο, χιλιάδες άνθρωποι μοιράζονται φωτογραφίες του Φόλεϊ που χαμογελά, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο κι άλλους.

Η Μία Φάροου μάλιστα έγραψε: «Ρίξτε μαύρο στην ομάδα που δολοφόνησε τον Τζέιμς Φόλεϊ. Μην μοιράζεστε το βίντεο. Μην τους δίνετε τίποτα. #RespectJamesFoley».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ