Γιατί το ΣτΕ έβαλε «φρένο» στο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων - iefimerida.gr

Γιατί το ΣτΕ έβαλε «φρένο» στο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση να μπει πλαφόν στην συνταγογράφηση δραστικών ουσιών ανά γιατρό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.Η επιτροπή αναστολών, εν ολομελεία, έκρινε ότι μπορεί να υπάρξει πιθανολογούμενη βλάβη στην υγεία των πολιτών από την εν λόγω απόφαση, εάν και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει η υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν φάρμακα με βάση την δραστική ουσία και μόνο. Οριστική απόφαση όμως θα ληφθεί από το νέο έτος, μετά την συζήτηση των προσφυγών που έχουν καταθέσει ιατρικοί σύλλογοι.

Η επιτροπή Αναστολών αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι «ο καθορισμός με υπουργική απόφαση των μηνιαίων ανά γιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας (off­patent και γενόσημα) ανεξαρτήτως του αν αποτελεί πρόσφορο μέτρο για την ταχεία αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενόσημων φαρμάκων και μάλιστα σε ποσοστό αντίστοιχα με τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε, δύναται να οδηγήσει σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

Ετσι, σταθμίζοντας οι δικαστές αφενός το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης από τη μία και την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών από την άλλη, έγειρε την πλάστιγγα προς την δεύτερη πλευρά.

Οσον αφορά το σκέλος της απόφασης που επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ το ΣτΕ έκρινε ότι αν υπάρχει υπέρβαση, ο κάθε γιατρός θα καλείται από τον οργανισμό να δικαιολογεί τις συνταγογραφήσεις του. Και μόνο σε περίπτωση επανειλημμένων υπερβάσεων μεγάλου ύψους (και όχι σε μεμονωμένα περιστατικά) θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις στον γιατρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ