Σύσκεψη στο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ροδακινοπαραγωγούς -Εξετάζονται τρόποι για την αποζημίωσή τους - iefimerida.gr

Σύσκεψη στο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ροδακινοπαραγωγούς -Εξετάζονται τρόποι για την αποζημίωσή τους

Σύσκεψη στο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ροδακινοπαραγωγούς -Εξετάζονται τρόποι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευρεία σύκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.

Βασικό θέμα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο. Οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το ύψος και τους τρόπους αποζημίωσής τους.

Από την ΕΕ ορίστηκε ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, προκειμένου τα προϊόντα να διανεμηθούν δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Στους μεμονωμένους παραγωγούς η αντίστοιχη τιμή που δίνεται είναι 13,5 λεπτά το κιλό. Ωστόσο διεκδικείται να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών. Επίσης, ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την περίοδο πριν από το εμπάργκο τότε που πανευρωπαϊκά υπήρχε υπερπαραγωγή.

Ένας ακόμη τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών αναμένεται να είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, και η προώθηση και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000-60.000 τόνους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ