Χτύπημα στη μαφία της Κρήτης: Εξαρθρώθηκαν 2 οργανώσεις με 96 μέλη -Εκβιασμοί, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών - iefimerida.gr

Χτύπημα στη μαφία της Κρήτης: Εξαρθρώθηκαν 2 οργανώσεις με 96 μέλη -Εκβιασμοί, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών

Χτύπημα στη μαφία της Κρήτης: Εξαρθρώθηκαν 2 οργανώσεις με 96 μέλη -Εκβιασμοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε αρκετά σημεία της Κρήτης, καθώς, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων έφθαναν τα 96 άτομα.Σύμφωνα με τις Αρχές οι δύο ξεχωριστές οργανώσεις, που είχαν, πάντως, τον ίδιο αρχηγό, διέπρατταν συστηματικά κακουργηματικές πράξεις, όπως εκβιασμοί, ληστείες, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η μία από τις οργανώσεις ενέχεται σε υποθέσεις ληστείας, εκβίασης, παραβάσεις περί εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες κλοπές και γενικότερα σε αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας

Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Στις οργανώσεις εμπλέκονται συνολικά είκοσι ένα άτομα, εκ των οποίων κοινό μέλος και «εγκέφαλος» ήταν ένας 37χρονος ημεδαπός. Συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα των οργανώσεων.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη εξειδικευμένη, συνδυαστική αστυνομική έρευνα, ενώ για τις συλλήψεις οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, περιλαμβάνει συνολικά ενενήντα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και τα μέλη των οργανώσεων.

Πώς λειτουργούσαν οι μπράβοι -εκβιαστές της Κρήτης

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται συνολικά οκτώ άτομα και συγκεκριμένα έξι ημεδαποί ηλικίας 42, 37 (κοινό μέλος και των δύο οργανώσεων), 31, 30, 29 και 26 ετών και δύο αλλοδαποί (41χρονος υπήκοος Αλβανίας και 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας). Σημειώνεται ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Από τους εμπλεκόμενους συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, τα δύο ηγετικά μέλη (37χρονος και 30χρονος, ημεδαποί) καθώς δύο ημεδαποί ηλικίας 29, 26 ετών και ο 41χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας.

Τα ηγετικά στελέχη υποστηρίζοντας από τους τρεις άλλους συλληφθέντες, αλλά και τον 41χρονο έγκλειστο Αλβανό, ενώ, η συμμορία αναζητούσε άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και στη συνέχεια υπό την απειλή βίας τους εκβίαζε αποσπώντας σημαντικά ποσά.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, ο 37χρονος και ο 30χρονος, «αρχηγοί» της οργάνωσης, απειλούσαν τους «στόχους» τους για την σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν τους αποδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν εκβιαστικά. Μάλιστα, με τα χρήματα που αποκόμιζαν ως προϊόν εκβιασμών για να τα νομιμοποιήσουν προέβαιναν στην αγορά οχημάτων κ.ά (ξέπλυμα).

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν επιπλέον προβεί και σε άλλες παράνομες πράξεις και ειδικότερα ζωοκλοπές, ληστείες, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης έχουν αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 82.500 ευρώ ενώ είχαν προκάλεσαν ζημιές σε βάρος ημεδαπού που υπολογίζονται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Και «φάμπρικα» εμπορίας ναρκωτικών με τον ίδιο εγκέφαλο

Αναφορικά με τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, της οποίας εγκέφαλος είναι ο 37χρονος ηγέτης της πρώτης, εμπλέκονται 16 ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 52 ετών και δύο αλλοδαποί (24χρονος υπήκοος Αλβανίας και 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας).

Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ ημεδαποί, βασικά στελέχη της οργάνωσης στους οποίους περιλαμβάνεται και ο 37χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής ομάδας.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζονταν στην εγκληματική τους δράση από δέκα βασικά μέλη της οργάνωσης (εννέα ημεδαποί και ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας). Άμεσοι συνεργοί των παραπάνω μελών είναι τέσσερις ημεδαποί και η 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας.

Αναφορικά με την δράση τους προκύπτει ότι, τα τρία ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τα υπόλοιπα βασικά μέλη και τους άμεσους συνεργούς, στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε χρήστες στις πόλεις των Νομών της Κρήτης.

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί στην πώληση 103 γραμμαρίων κοκαΐνης, τουλάχιστον 20 κιλών κάνναβης και 15 ml κατεργασμένης κάνναβης (χασισέλαιο).

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε υπόθεση καλλιέργειας 1.515 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βαλσαμόνερο του Δήμου Ρεθύμνου.

Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τις έρευνες

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και οχήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ