Εμπόλεμη ζώνη το Φέργκιουσον των ΗΠΑ: Πυροβολισμοί εναντίον διαδηλωτών -Η αστυνομία απειλεί δημοσιογράφους [βίντεο & εικόνες]

Η αστυνομία στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις στο Μιζούρι έριξε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) δακρυγόνα σε ένα πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών μεταξύ των οποίων ήταν οικογένειες με παιδιά, ενώ λίγο αργότερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους. Το πλήθος διαμαρτύρονταν για την δολοφονία το Σάββατο 9 Αυγούστου, του άοπλου 18χρονου αφρο-αμερικανού Μάικλ Μπράουν από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον.

Η αστυνομία όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κινήθηκε στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα και έριξε δακρυγόνα προς την περιοχή όπου οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούσαν και κάλυπταν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως ειρηνική.

Ωστόσο, η αστυνομία όπως ανακοίνωσε χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες οι οποίοι προσπαθούν να διασπάσουν την εντολή για την επιβολή του νόμου και ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη. Σημειώνεται ότι έχει επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με το Μιζούρι να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η Huffington Post μεταδίδει πως από το μένος των αστυνομικών δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι δημοσιογράφοι. Στο πιο ακραίο περιστατικό, όπως το περιγράφει η εφημερίδα, κατατάσσεται η απειλή με όπλο αστυνομικού εναντίον του ρεπόρτερ Μουσταφά Χουσεΐν που εργάζεται για τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Argus Radio. Σε βίντεο ακούγεται αστυνομικός να βρίζει τον Χουσεΐν και να του λέει: «Ξεκουμπίσου από εδώ! Ή θα σταματήσεις να γράφεις ή θα σε πυροβολήσω με αυτό!».

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν, το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Αυγούστου (τοπική ώρα), όταν ο 18χρονος Μπράουν πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον στο Φέργκιουσον, ενόσω ο Μπράουν κατευθυνόταν με έναν φίλο του στο σπίτι της γιαγιάς του. Την επομένη του θανάτου του, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Τζον Μπέλμαρι δήλωσε πως ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Μπράουν, αφότου ο 18χρονος επιχείρησε να του κλέψει το πυροβόλο όπλο. Ακολούθησε πάλη και ο Μπράουν δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σταθμευμένο περιπολικό. Ωστόσο, το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων, καθώς η αστυνομία αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε καν για τον αριθμό των πυροβολισμών που εντόπισε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του άτυχου νέου. Μάλιστα, η σορός παραδόθηκε στους γονείς του αποθανόντος μόλις την περασμένη Τρίτη.

Τι έδειξε η νεκροψία -νεκροτομή

Οπως μεταδίδει η New York Times που επικαλείται δηλώσεις του δρ. Μάικλ Μπάιντεν, πρώην διοικητή των ιατριδικαστών της Νέας Υόρκης που ήταν παρών στην νεκροψία, εκ μέρους της οικογένειας του Μπράουν, ο 18χρονος δέχθηκε τουλάχιστον έξι σφαίρες. Μια σφαίρα εισήχθη στο πάνω μέρος του κρανίου του Μπράουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλι του ήταν λυγισμένο μπροστά όταν τον βρήκε. Αυτό ήταν και το θανάσιμο τραύμα, σύμφωνα με τον δρ. Μάικλ Μπάιντεν και πιθανότατα η σφαίρα που προκάλεσε αυτό το μοιραίο τραύμα ήταν μια από τις τελευταίες που δέχθηκε ο 18χρονος.

Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Έρικ Χόλντερ έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές αρχές να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη νεκροψία - νεκροτομή.

To σκίτσο που δημοσίευσε η εφημερίδα «The New York Times»

Χαροπαλεύουν δύο ακόμα αφροαμερικανοί

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα) δέχθηκε πυροβολισμούς από αστυνομικούς ένας ακόμη διαδηλωτής, ο Esrail Eli Britton, ηλικίας 19 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό φέρεται να εξελίχθηκε σύμφωνα με το τοπικό ksdk.com κοντά στην περιοχή του Φέργκιουσον. Επιπλέον, ο τραυματίας αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχών, νωρίτερα είχε απειλήσει αστυνομικό στο κεφάλι με όπλο. Ο αξιωματικός Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως ο Britton ήταν μέλος συμμορίας συνολικά οκτώ ανδρών που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες και κρατούσαν όπλα.

Επιπλέον, από τη νύχτα του Σαββάτου ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες ακριβώς. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα.

Ο Ομπάμα διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, την Κυριακή αναχώρησε εκτάκτως από το Martha's Vineyard όπου πραγματοποιούσε τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές, για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας των ταραχών στο Φέργκιουσον. Αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους συμβούλους, ώστε να ενημερωθεί εκτενώς για την στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και για τις εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στο Φέργκιουσον, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ