Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης -Ξεκινούν πάλι σήμερα οι ανασκαφές - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης -Ξεκινούν πάλι σήμερα οι ανασκαφές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης, αφού σήμερα ξεκινούν πάλι οι ανασκαφές. Οι αρχαιολόγοι με μεγάλη προσοχή, προχωρώντας εκατοστό εκατοστό θα αφαιρέσουν το χώμα που καλύπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα με στόχο να λυθεί όσο το δυνατό συντομότερα ο γρίφος στο λόφο Καστά.

Μάλιστα, το σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».«Οτι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Πώς θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης

Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν τώρα να φθάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά – αν εντοπισθούν- θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα είναι η καθοριστική τρόπο να διαλυθεί – πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους- ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Πέτρα πέτρα θα πέσει ο τοίχος ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων. Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, σύμφωνα με το Εθνος και την Αγγελική Κώττη, «δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα πουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος. Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν. Χωρίς να αποκλείεται να εντοπισθεί και επιγραφή που να λέει «Χ (στη γενική) ειμί».

Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος. Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία, από τους νόμους αλλά και από την ηθική.»

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αρχαιολογικές ανασκαφές

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι δηλώσεις για την αποκάλυψη ενός εξαιρετικά σημαντικού τάφου, έχουν εγείρει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικά πρακτορεία να καταφθάνουν στην περιοχή.

Πλήθος τουριστών στην Αμφίπολη

Εντωμεταξύ το περασμένο τριήμερο πλήθος τουριστών επισκέφθηκε τη Μεσολακιά, καθώς η αγωνία για το μυστικό που κρύβουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη κορυφώνεται.

Παρόλο που οι ανασκαφές σταμάτησαν την Παρασκευή, λόγω του Δεκαπενταύγουστου, οι τουρίστες πήγαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, με τα αυτοκίνητά τους να δημιουργούν ένα τεράστιο κομβόι.

Εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης και με ειδικούς τηλεφακούς παρατηρούσαν από μακριά το σημείο που εντοπίστηκαν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης της προϊσταμένης της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ