Σκηνικό πολέμου στο Μιζούρι των ΗΠΑ: Δέχθηκε πυρά αστυνομικών κι άλλος νέος -Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση [βίντεο&εικόνες]

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει από το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) το Σεντ Λούις στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον θανάσιμο τραυματισμό από πυρά αστυνομικών του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν. Από τότε, έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών αφροαμερικανών και αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλουν τις αρχές για ρατσιστικό έγκλημα εναντίον του άοπλου Μπράουν.

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα) δέχθηκε πυροβολισμούς από αστυνομικούς ένας ακόμη διαδηλωτής, ο Esrail Eli Britton, ηλικίας 19 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό φέρεται να εξελίχθηκε σύμφωνα με το τοπικό ksdk.com κοντά στην περιοχή του Φέργκιουσον. Επιπλέον, ο τραυματίας αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχών, νωρίτερα είχε απειλήσει αστυνομικό στο κεφάλι με όπλο. Ο αξιωματικός Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως ο Britton ήταν μέλος συμμορίας συνολικά οκτώ ανδρών που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες και κρατούσαν όπλα.

Χθες, Τετάρτη, όπως μεταδίδει το foxnews.com, μέχρι και αργά τη νύχτα (τοπική ώρα) οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ήταν ανελέητες. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πάλι στο προάστιο του Φέργκιουσον, έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών εναντίον των διαδηλωτών που απαντούσαν με κοκτέιλ Μολότοφ και πέτρες για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Κομάντος στο Φέργκιουσον

Το foxnews.com μεταδίδει πως άνδρες των ΜΑΤ, πάνω σε θωρακισμένα απειλούσαν κατά διαστήματα τους συγκεντρωμένους με αυτόματα όπλα,προκειμένου να τους διαλύσουν και στη συνέχεια προχωρούσαν στη χρήση κροτίδων λάμψης και χημικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για βαριά τραυματίες από τα επεισόδια της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία προσήγαγε το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) και δύο ρεπόρτερ που κάλυπταν τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, οι αστυνομικοί προκειμένου να τους συλλάβουν μπήκαν σε ταχυφαγείο γνωστής αμερικάνικης αλυσίδας. Πρόκειται για τους Wesley Lowery της «The Washington Post» και Ryan Reilly της «The Huffington Post», οι οποίοι όπως ισχυρίζονται, εργάζονταν μέσα στο κατάστημα, όταν άνδρες της ειδικής ομάδας καταστολών SWAT εισέβαλαν για να «καθαρίσουν» τον χώρο και κρατούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Από το Twitter του Wesley Lowery της «The Washington Post», όταν προσήγαγαν τον συνάδελφό του Ryan Reilly

Η προσαγωγή του Ryan Reilly της «The Huffington Post»

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν, το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), όταν ο 18χρονος Μπράουν πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν αστυνομικό στο Φέργκιουσον, ενόσω ο Μπράουν κατευθυνόταν με έναν φίλο του στο σπίτι της γιαγιάς του. Την επομένη του θανάτου του, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Τζον Μπέλμαρι δήλωσε πως ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Μπράουν, αφότου ο 18χρονος επιχείρησε να του κλέψει το πυροβόλο όπλο. Ακολούθησε πάλη και ο Μπράουν δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σταθμευμένο περιπολικό. Ωστόσο, το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων, καθώς η αστυνομία αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε καν για τον αριθμό των πυροβολισμών που εντόπισε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του άτυχου νέου. Μάλιστα, η σορός παραδόθηκε στους γονείς του αποθανόντος μόλις χθες.

O Μάκλ Μπράουν

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ηρεμία, ύστερα από δύο νύχτες βίαιων διαδηλώσεων, λεηλασιών και συλλήψεων. Λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον 19χρονο Esrail Eli Britton.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, στην Καλιφόρνια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναγγέλθηκε μετά τη δολοφονία άοπλου 24χρονου από αστυνομικό στο Λος Αντζελες τη Δευτέρα. Τόσο ο Μάικλ Μπράουν όσο και ο 24χρονος που έπεσε νεκρός στην Καλιφόρνια ήταν Αφροαμερικανοί, ενισχύοντας τις κατηγορίες περί δυσανάλογης χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές εναντίον μαύρων στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ερευνήσει πλήρως το περιστατικό του θανάτου του Μάικλ Μπράουν. «Γνωρίζω ότι τα συμβάντα των τελευταίων ημερών έχουν οξύνει τα πάθη, αλλά προτρέπω όλους τους κατοίκους του Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, και σε όλη τη χώρα να θυμούνται αυτόν τον νέο με σκέψη και κατανόηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την Τρίτη, κάτοικοι του Φέργκιουσον συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία των Βαπτιστών, προκειμένου να θρηνήσουν για τον 18χρονο Μάικλ

Η μητέρα του άτυχου Μάικλ υποβασταζόμενη από τον πατριό του 18χρονου και τον θείο του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ