Λορίν Μπακόλ: Ζωή σαν παραμύθι -Η ντίβα που την προσφωνούσαν «το βλέμμα» και το Οσκαρ που άργησε να έρθει [βίντεο &εικόνες] - iefimerida.gr

Λορίν Μπακόλ: Ζωή σαν παραμύθι -Η ντίβα που την προσφωνούσαν «το βλέμμα» και το Οσκαρ που άργησε να έρθει [βίντεο &εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ πέθανε σε ηλικία 89 ετών όπως ανέφερε ανακοίνωση του ιδρύματος της οικογένειας Μπόγκαρντ στο Twitter, ενώ έχει περάσει στο πάνθεον των 20 καλύτερων γυναικών ηθοποιών όλων των εποχών.

Το ειδύλλιο με τον Μπόγκαρτ

Η καριέρα της, αλλά και η προσωπική της ζωή στιγματίστηκε από τη γνωριμία της μόλις στα 19 της χρόνια με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Να έχεις και να μην έχεις» (1944).

Σκηνή από την ταινία «Να έχεις και να μην έχεις» (1944)

Επρόκειτο για την πρώτη ταινία της ηθοποιού. Μάλιστα, η Μπακόλ προκειμένου να κρύψει τη νευρικότητα και το άγχος της, αλλά και για να ελαχιστοποιήσει το τραύλισμά της, πίεζε το σαγόνι στο στήθος και έστρεφε τα μάτια προς τα πάνω για να κοιτά την κάμερα. Το εφέ έμεινε γνωστό ως «Το Βλέμμα», το σήμα κατατεθέν της ηθοποιού, ενώ η ερμηνεία της στην εν λόγω ταινία θεωρείται ένα από τα δυναμικότερα ντεμπούτα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Λίγες βδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, σύζυγος τότε της ηθοποιού Μάγιο Μέτχοτ, ξεκίνησε δεσμό με τη Μπακόλ.

Μπόγκατ και Μπακόλ με τον γιο τους Στίβεν

Το ζευγάρι που το χώριζε μια διαφορά ηλικίας 25 ετών, παντρεύτηκε το 1945 και απέκτησε δύο παιδιά, τη Λέσλι Χάουαρντ Μπόγκαρτ και τον Στίβεν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Οι δυο τους παρέμειναν μαζί μέχρι και τον θάνατο του ηθοποιού το 1957 από καρκίνο.

Σκηνή από την ταινία «Πάθος και Αίμα/ The Big Sleep» (1946).

Το φιλμ νουάρ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Raymond Chandler, ενώ ο μύθος που ακολουθεί την ταινία αναφέρει πως το πάθος μεταξύ του Μπόγκαρτ και της Μπακόλ ήταν τόσο έντονο που το στούντιο ξαναγύρισε μεγάλο μέρος της ταινίας προκειμένου να προσθέσει κοινές σκηνές με το ζευγάρι.

Σκηνή από την ταινία «Στη βοή της καταιγίδας /Key Largo» (1948)

Ο δεύτερος γάμος και το ειδύλλιο με τον Σινάτρα που διακόπηκε μετά την πρόταση γάμου

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μπόγκαρτ, το 1961, η Μπακόλ παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τζέισον Ρόμπαρτς και σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της ηθοποιού, πήραν διαζύγιο το 1969, εξ αιτίας του εθισμού του στο αλκοόλ. Μαζί του απέκτησε έναν ακόμη γιο, τον επίσης ηθοποιό Σαμ Ρόπαρτς.

Η Μπακόλ με τον δεύτερο σύζυγό της

Στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από τον θάνατο του Μπόγκαρτ μέχρι και τον γάμο της με τον Ρόμπαρτς, η Λορίν Μπακόλ διατήρησε μια θυελλώδη σχέση με τον διάσημο τραγουδιστή Φρανκ Σινάτρα. Στην αυτοβιογραφία της, έγραψε πως ο Σινάτρα διέκοψε ξαφνικά τη σχέση, θυμωμένος πως η πρόταση γάμου προς τη Μπακόλ έφτασε στα αυτιά του Τύπου. Κατόπιν εκείνος μετέβη στο Λας Βέγκας.

Με τον Σινάτρα

Το Οσκαρ άργησε να έρθει

Για την ιστορία, η Μπακόλ αν και κατάφερε το όνομά της να περάσει στη λίστα των 20 καλύτερων γυναικών ηθοποιών όλων των εποχών, δεν βραβεύτηκε ποτέ με το βραβείο Οσκαρ της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρά μόνο το 2009 για τη συνολική της προσφορά στη Μεγάλη Οθόνη.

Στο ενεργητικό της έχει βραβεία Χρυσής Σφαίρας, Αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Σεζάρ, Berlinale, BAFTA κ.α.

Πάντως, η Μπακόλ κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: Είναι η μοναδική ηθοποιός στην ιστορία που υπήρξε παντρεμένη με δύο ηθοποιούς που έχουν βραβευτεί με Οσκαρ.

Σκηνή από την ταινία «Το Σεξ και το Μοναχικό Κορίτσι /Sex and the Single Girl» (1964)

Σκηνή από την ταινία «Πώς να Παντρευτείτε έναν Εκατομμυριούχο/ How to Marry a Millionaire» (1953)

Σκηνή από την ταινία «Η γυναίκα των χιμαιρών /Young man with a horn» (1950). Η ηθοποιός είχε κλέψει την παράσταση από τους Ντόρις Ντέι και Κερκ Ντάγκλας.

Σκηνή από την ταινία «Η Γυναίκα μου, εγώ κι ο Πειρασμός /Designing Woman» (1957)

Με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «Η Γυναίκα μου, εγώ κι ο Πειρασμός /Designing Woman» (1957) Γκρέγκορι Πεκ

Σκηνή από την ταινία «Φόνος στο Οριάντ Εξπρές /Murder on the Orient Express» (1976)

Σκηνή από την ταινία Western με τον Τζον Γουέιν «Με το Χέρι στην Σκανδάλη /The Shootist» (1976)

Σκηνή από την ταινία «Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα /The Mirror has two Faces» (1997) για την οποία τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια για Οσκαρ. Για την ιστορία, υποδύθηκε τη μητέρα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Σκηνή από την ταινία «The Dogville» (2003)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ