Εκτακτα μέτρα της ΕΕ για την ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών - iefimerida.gr

Εκτακτα μέτρα της ΕΕ για την ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στη γενική πίεση που έχει προκύψει, έπειτα από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά από τη φετινή κακοκαιρία, ενώ τα αντίποινα της Ρωσίας για τις κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί, αποφασίζοντας να επιβάλλει εμπάργκο, ήταν η χαριστική βολή για τους εν λόγω παραγωγούς.

Το πλαίσιο μέτρων που θα υιοθετήσει η ΕΕ προβλέπει αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Ακόμη, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Η επίσημη απόφαση για τα μέτρα θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από σήμερα. Πρόκειται για κίνηση που ήταν υπό συζήτηση από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο που μεσολάβησε επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να προλάβει η ΕΕ την περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Επέκταση και σε άλλους τομείς

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, είναι πιθανό να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο για τη στήριξη κι άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδάκινων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης», πρόσθεσε ακόμη ο επίτροπος.

Ανοιχτό το θέμα αποζημιώσεων

Νωρίτερα, ο Ντατσιάν Τσόλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την παροχή αποζημιώσεων στους αγρότες, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία. Για το θέμα δημιουργήθηκε ειδική ομάδα, που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα και θα αναλύσει τις επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε η Ρωσία για τις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ