Σε πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Έβρο-Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα - iefimerida.gr

Σε πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Έβρο-Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έχει αποτεφρώσει πάνω από 70 χιλιάδες στρέμματα.Ελεύθερος ο αγρότης,το τρακτέρ του οποίου ξεκίνησε τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή της ΝΕΤ ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης είχε δηλώσει ότι η μέρα έδειχνε καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις των επίγειων και των εναέριων μέσων.

Στον Έβρο επιχειρούσαν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροπλάνα (εκ των οποίων, τα 2 γαλλικά και τα 2 ισπανικά) και δύο ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ' αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.

Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη, από όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκλήθηκε από τους σπινθήρες της εξάτμισης του τρακτέρ του.

Ο αγρότης που κατάγεται από τη Ρούσα Έβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Δεκάδες, πάντως, είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, στο δυτικό τμήμα της Λακωνίας, στις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, τη Λήμνο και τη Θάσο.

Σε εξέλιξη παραμένουν τα μέτωπα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στην Πάπαρι Αρκαδίας, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, στο Κυλιόμενο Ζακύνθου, στην Κάτω Χρυσοβίτσα και τη Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας, στην περιοχή Φυτά στη Χίο.

Στη Ζάκυνθο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Μεγαλύτερη είναι η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει αναπτυχθεί στη Ναύπακτο: 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Οι αστυνομικές αρχές στο Μεσολόγγι συνέλαβαν έναν 38χρονο, ο οποίος κινείτο ύποπτα στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ναυπάκτου.

Ο 38χρονος ομολόγησε πέντε εμπρησμούς. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη και οδηγείται στον Εισαγγελέα.

Σε ύφεση η φωτιά στην Αρκαδία, όπου από χθες το μεσημέρι έχει κάνει στάχτη 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι ως τώρα έχουν αποτεφρωθεί περί τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η φωτιά έχει περιοριστεί στο δάσος των Καλτεζών, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη Πεζετέλ.

Τη νύχτα μετά από αίτημα του δήμου Τρίπολης, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει τα μέτωπα των πυρκαγιών στα χωριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση.

Στο Μαλανδρίνο έχει αναπτυχθεί δύναμη 50 πυροσβεστών με 21 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Στη Χίο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 50 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ένα ακόμα μέτωπο ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σφινάρι του Νομού Χανίων. Επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας. Επιχειρούν 14 πυροσβέστες, έξι οχήματα, δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Στην Κάτω Χρυσοβίτσα Αιτωλοακαρνανίας επιχειρούν 10 πυροσβέστες, 3 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Ο απολογισμός από το Σέιχ Σου

Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια.

Παρότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων υπήρξε άμεση, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.

Σε πλήρη έλεγχο η φωτιά στα Χανιά

Σε ύφεση, έχοντας περιοριστεί σε μια εστία σε δύσβατη, ωστόσο, περιοχή, βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί στην περιοχή Σφηνάρι της Κισσάμου στα Χανιά και επεκτάθηκε σε δύο κύρια μέτωπα προς Σφηνάρι και Λουσακιές.

Το μέτωπο προς Σφηνάρι έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο μέτωπο προς τις Λουσακιές και στη μια εστία, που η φωτιά είναι σε εξέλιξη, επιχειρούν πυροσβεστικό ελικόπτερο και πεζοπόρο τμήμα, καθώς δεν είναι δυνατή η προσέγγιση οχημάτων.

Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι μέχρι το βράδυ να θέσουν την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, ήταν η πιο δύσκολη μέχρι σήμερα στα Χανιά, έσπευσαν 17 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 26 άνδρες, ενώ το τμήμα ΠΣΕΑ της περιφερειακής ενότητας Χανίων έστειλε ένα υδροφόρο όχημα, από το Ναύσταθμο Κρήτης.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχε το πρωί πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο που αποχώρησε το μεσημέρι όταν άρχισε να επιχειρεί το ελικόπτερο που εδρεύει στα Χανιά και μέχρι σήμερα επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Ζακύνθου.

Από τις φλόγες δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές, ενώ η πυρκαγιά έως τώρα έχει κατακάψει περίπου 200 με 300 ελαιόδενδρα, καλλιεργήσιμες και κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε έκταση περίπου 1000 στρέμματα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ