Spiegel: Το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τζον Κέρι - iefimerida.gr

Spiegel: Το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τζον Κέρι

Spiegel: Το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τζον Κέρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο «επεισόδιο» στο σίριαλ των παρακολουθήσεων και μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρο, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. «Θύμα» αυτή τη φορά ο Τζον Κέρι, τον οποίο «άκουγαν» οι Ισραηλινοί, όταν έκανε διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

Την αποκάλυψη έκανε το Der Spiegel, που επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους πέρυσι.

Στις διαπραγματεύσεις, που κατέρρευσαν τον Απρίλιο, ο Τζον Κέρι συνομιλούσε με πολλούς αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις πηγές του περιοδικού, όχι μόνο από ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές, αλλά και από απλά δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία παρακολουθούνται εύκολα.

Τις συνομιλίες αυτές άκουγαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες τουλάχιστον μιας ακόμα χώρας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Spiegel, και το Ισραήλ «χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει με αυτό τον τρόπο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Τόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, όσο και η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν σχολίασαν τις πληροφορίες.

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητα της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών την επίτευξη συμφωνίας στο Μεσανατολικό, είχε φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιούλιο του 2013.

Ομως φέτος τον Απρίλιο το Ισραήλ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς και αρνήθηκε να απελευθερώσει, όπως το είχε συμφωνήσει, την τελευταία ομάδα Παλαιστίνιων κρατούμενων. Ο Αμπάς αντέδρασε ζητώντας η Παλαιστίνη να γίνει μέλος σειρά συμβάσεων του ΟΗΕ και οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ