Σάλος στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του θανατοποινίτη στην Αριζόνα: Του χορηγήθηκε 15 φορές πιο ισχυρή δόση - iefimerida.gr

Σάλος στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του θανατοποινίτη στην Αριζόνα: Του χορηγήθηκε 15 φορές πιο ισχυρή δόση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζόσεφ Γουντ, ένας θανατοποινίτης σε φυλακή της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών πέθανε περίπου την Πέμπτη, 24 Ιουλίου, δυο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών.

Ο Γουντ που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία την πρώην φίλης του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 τοπική, ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Sky News οιυ που επικαλείται στοιχεία της έρευνας που διατάχθηκε, η θανατηφόρα ένεση που του χορηγήθηκε ήταν 15 φορές πιο ισχυρή (50 χιλιοστόγραμμα) από την προβλεπόμενη δόση. Στην περίπτωση του Γουντς η πολιτεία της Αριζόνας του χορήγησε το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Ο προφανώς επίπονος τρόπος που τελικά θανατώθηκε ο Γουντς επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την αποτελεσματικότητα και την προέλευση των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις. Η αναισθησιολόγος Κάρεν Σίμπερτ δήλωσε πως «είναι αρκετά εντυπωσιακή η ποσότητα του φαρμάκου», ενώ πρόσθεσε πως οι ασθενείς που ναρκώνονται πριν από μία επέμβαση λαμβάνουν συνήθως λιγότερο από 2 χιλιοστόγραμμα από το ηρεμιστικό μιδαζολάμη και το παυσίπονο υδρομορφόνης.

Η κακότεχνη εκτέλεση του Γουντ είναι το τρίτο περιστατικό στη σειρά, μετά από αυτές στο Οχάιο και την Οκλαχόμα. Οι πολιτείες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη θανατηφόρο ένεση, όπως ποιες φαρμακευτικές εταιρείες χορηγούν τα φάρμακα και ποιος τα διαχειρίζεται, λόγω των ανησυχιών για παρενόχληση.

Αυτή ήταν η 26η εκτέλεση για το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώτη στην Αριζόνα από τον Οκτώβριο του 2013. Στην πολιτεία αυτή έχουν εκτελεστεί 37 θανατοποινίτες από το 1992.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ