Τέσσερις τράπεζες θέλουν να «σώσουν» την Αργεντινή από τη χρεοκοπία - iefimerida.gr

Τέσσερις τράπεζες θέλουν να «σώσουν» την Αργεντινή από τη χρεοκοπία

Τέσσερις τράπεζες θέλουν να «σώσουν» την Αργεντινή από τη χρεοκοπία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοβουλία για να βοηθήσουν την Αργεντινή να ξεπεράσουν το νέο σκόπελο της χρεοκοπίας έχουν πάρει τέσσερις ισχυρές τράπεζες. Οι Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan, έχουν αναλάβει- σύμφωνα με την El Pais, να έρθουν σε επαφή με τα κερδοσκοπικά funds.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής που δεν δέχεται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, είναι θετική απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής έχουν την πρόθεση να μεσολαβήσουν, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτό το ενδεχόμενο. «Αν οι τράπεζες της Αργεντινής θέλουν να συνεισφέρουν με τα δικά τους χρήματα, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη. Ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση» δήλωσε πάντως ο υπουργός.

Οπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία. Δύο από αυτές, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων. Σύμφωνα πάντα με την El Pais, η JP Morgan αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF. Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων. «Σίγουρα θα τους ρευστοποίησε στην αγορά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της», αναφέρει η El Pais.

Μένει να φανεί αν θα προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και -κυρίως- τι μορφή θα λάβει, δηλαδή αν πρόκειται να εξοφλήσουν πλήρως τα funds και στη συνέχεια οι τράπεζες να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση ή αν πρόκειται να καταβληθεί εγγύηση, ώστε το όλο θέμα της αποπληρωμής να παγώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ