fbpx Κόντρα δημάρχων -κυβέρνησης για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Κόντρα δημάρχων -κυβέρνησης για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών

Κόντρα δημάρχων -κυβέρνησης για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών
01|08|2014 | 10:07

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την κάλυψη επιπλέον 30.000 θέσεων σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς,καθώς οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι τελικά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών περί τα 30.000 παιδιά. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι συνολικά θα καλυφθούν 70.000 θέσεις, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Εργασίας), όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά.

Η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ θα υπερβεί κατά πολύ τις 100.000, λόγω της αύξησης της ανεργίας, καθώς και του εισοδηματικού κριτηρίου που μειώθηκε στις 27.000 ευρώ για το ζευγάρι, έναντι 30.000 που ήταν πέρσι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο Δήμαρχος Συκεών -Νεάπολης Σ. Δανιηλίδης, «τα 160 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση μπορούν να διασφαλίσουν τη φιλοξενία 61.000-63.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ».

Το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, εκ των οποίων τους όρους τηρούσαν 75.000 οικογένειες και τελικά καλύφθηκαν 71.000 παιδιά, ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης ο οποίος υποστηρίζει ότι φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών θα μείνουν 30.000 παιδιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, για την ερχόμενη σχολική χρονιά υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα που θα αφήσει εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά και αφορά τον όρο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να καλύπτεται μέσω του προγράμματος μόνο το 70% των θέσεων που διαθέτουν οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ούτως ώστε το υπόλοιπο 30% να δοθεί σε άλλες οικογένειες που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους καταβάλλοντας τροφεία εκτός προγράμματος.

Ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, μιλώντας στο «Εθνος» πρότεινε την εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων από αδιάθετα χρήματα κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να στηριχτούν οι δομές των σταθμών: «Οταν σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης ενισχύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δομές, στη χώρα μας, που περνά την πιο άγρια οικονομική κρίση, οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να πιέσουν για την αξιοποίηση των «παγωμένων» κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνδράμουν στην αιμοδότηση των κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ κ.τ.λ.)», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης. Το μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμα 30 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι θα καλυφθούν 70.000 θέσεις μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπως και πέρσι.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών που πληρούν τα κριτήρια. «Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οικογένειες που τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή κυρίως το οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε θα παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα συναντηθούμε με την ΚΕΔΕ για να δώσουμε λύση», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Βεβαιότητα ότι θα φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών όπως και το 2013, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν 70.000 παιδιά από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος. Τονίζει ότι αναμένεται να κατατεθούν 90.000-100.000 αιτήσεις και πως θα μείνουν εκτός 20.000-30.000 παιδιά όπως και το 2013 που όμως δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

«Φέτος επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από το Κοινωνικό Ταμείο μέσω του υπουργείου Εργασίας (122 εκ. ευρώ) και με τη συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (38 εκ. ευρώ) φτάσαμε τα 160 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι με τα συγκεκριμένα κονδύλια εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 70.000 παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ