Eκεί που η αισιοδοξία μας διατρανώνεται: Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει πλέον μορφή και προχωρά ολοταχώς για την ολοκλήρωση [εικόνες]

Συμβαίνει κάθε φορά που περνάς με το αυτοκίνητο από το Δέλτα Φαλήρου: Να ξαφνιάζεσαι καθώς βλέπεις να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που σχεδίασε ο μέγα σταρ της αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο. Να ξαφνιάζεσαι και έστω για λίγο να νιώθεις αισιόδοξος ξανά, καθώς βρίσκεσαι μπροστά σε ένα ένα έργο που προχωρά απρόσκοπτα, με πείσμα, με δέσμευση σε μια χώρα που όλα δείχνουν να βαλτώνουν, που θέλει κόπο για να κάνεις πράγματα. Χθες ανακοινώθηκε ότι με απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκληρώθηκε η δεύτερη τμηματική προθεσμία της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ. Η εν λόγω τμηματική προθεσμία αφορά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού των κτιρίων που θα φιλοξενούνται στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πέρα από την αξία που δημιουργείται για το χώρο του πολιτισμού, της γνώσης, της αστικής προίκας και της ίδιας της Αθήνας, το έργο αυτό έχει ένα βαθιά συναισθηματικά πρόσημο, δείχνει πως το επίτευγμα και ο στόχος δεν είναι έννοιες απαγορευμένες στην Ελλάδα της κρίσης. Φέρει επίσης τους κώδικες της τιμής και της υπερηφάνειας – οι πολίτες το αξίζουν. Τα νέα που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πως το Κέντρο Πολιτισμού, αυτό το σκάμμα θαύμα πήρε μορφή και προχωρά απρόσκοπτα προς την ολοκλήρωση. Κάτι που φαίνεται και από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου που σε ένα τιτάνιο project καταγράφει από την πρώτη στιγμή την πορεία κατασκευής του έργου.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε κατά 100 τοις εκατό ο φέρων οργανισμός (ανωδομή) από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό χάλυβα των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και των κτιρίων του Πάρκου. Παράλληλα, στο εσωτερικό των κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη ηλεκτρομηχανολογικές και αρχιτεκτονικές εργασίες, ενώ πραγματοποιούνται οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης και φύτευσης του Πάρκου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη τμηματική προθεσμία επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και περιλάμβανε την ολοκλήρωση των εργασιών εκσκαφών, την κατασκευή της θεμελίωσης των κτιρίων της ΕΛΣ, της ΕΒΕ και του κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων επί τσιμεντοπασάλων, καθώς και των κτιρίων του Πάρκου. Περιλάμβανε, επίσης, την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του λόφου, γεγονός που προϋπέθετε την αναγκαία εξυγίανση του υπεδάφους με χαλικοπασάλους, την επίχωση, τη διαμόρφωση τοίχων αντιστήριξης, την ολοκλήρωση δεξαμενής άρδευσης, καθώς και τη διεξαγωγή των εργασιών θεμελίωσης του κτιρίων του Πάρκου και του κτιρίου απορριμμάτων.

Μέσα στους 23 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΚΠΙΣΝ, έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση, η αντισεισμική προστασία των κτιρίων, η κατασκευή του κελύφους εξ οπλισμένου σκυροδέματος των κτιρίων κατά 100%, ως και η κατασκευή του λόφου. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των στοιχείων του ενεργειακού στεγάστρου.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατασκευής περιλαμβάνει την έναρξη της ανέγερσης του ενεργειακού στεγάστρου, το φθινόπωρο του 2014, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στις αρχές του 2015. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα συνεχιστεί σταδιακά η φύτευση των υπόλοιπων δέντρων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η φύτευση των θάμνων.

Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ υλοποιείται από την Κοινοπραξία Salini Impregilo-Τέρνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα μαθηματικά της ελπίδας και της δημιουργίας

  • 1.100 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στο εργοτάξιο για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ
  • 23 μέτρα είναι το μέγιστο ύψος του κτιρίου της ΕΒΕ
  • 29 μέτρα είναι το ύψος του πύργου της σκηνής της ΕΛΣ
  • 32 μέτρα είναι το υψηλότερο σημείο του φυτεμένου δώματος, ενώ 16 μέτρα το υψηλότερο σημείο του λόφου
  • 1.200 δένδρα και 320.000 θάμνοι θα τοποθετηθούν συνολικά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ 97 δέντρα έχουν ήδη τοποθετηθεί στο χώρο από το Μάιο του 2014
  • 1.400 θέσεις θεατών θα βρίσκονται στην Κεντρική Αίθουσα και 400 στην Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ
  • 323 σεισμικοί μονωτές έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα κτίρια της ΕΒΕ και της ΕΛΣ
  • 10 γερανοί κατασκευάζουν σήμερα το ΚΠΙΣΝ
  • 68 μέτρα είναι το ύψος του μεγαλύτερου γερανού
  • 500 μηχανήματα διαφόρων τύπων χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της κατασκευής
  • € 566.000.000 το ύψος της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


Φωτογραφίες Γιώργης Γερόλυμπος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ