Τρέξιμο: Χαρίζει χρόνια ζωής, έστω και λίγα λεπτά την ημέρα - iefimerida.gr

Τρέξιμο: Χαρίζει χρόνια ζωής, έστω και λίγα λεπτά την ημέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το να τρέχει κάποιος έστω και λίγα λεπτά καθημερινά είναι εξίσου ωφέλιμο με ένα πολύλεπτο τζόκινγκ από την άποψη της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στο Journal of the American College of Cardiology.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας δρομέας ζει περισσότερο από ένα μη ενεργό άτομο. Αρα, ακόμη κι αν είναι να πάρουμε το μετρό ή να πεταχτούμε για ψώνια, πρέπει να μην περπατάμε αλλά να τρέχουμε!

Η έρευνα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική γιατί δείχνει ότι ακόμη κι αν τρέχουμε μόνο 5-6 λεπτά την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν έντονες διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που τρέχουν 50 λεπτά την εβδομάδα και σε αυτούς που τρέχουν 180 λεπτά την εβδομάδα.
Ετσι, τα άτομα που έχουν επιλέξει το τρέξιμο για να αθληθούν έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα και 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από τα άτομα που δεν αθλούνται.
Το προσδόκιμο ζωής ενός δρομέα είναι τουλάχιστον 3 χρόνια περισσότερα από κάποιος που δεν αθλείται.
«Αφού ο ελεύθερος χρόνος είναι μειωμένος για να αθληθεί κάποιος, η μελέτη μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αρχίσουν να τρέχουν» αναφέρει ο Duck-chul Lee, από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας.

Η εν λόγω μελέτη έγινε στο Τέξας, σε δείγμα 55.000 ενηλίκων, μέσου όρου ηλικίας 44 έτη, επί 15 χρόνια.
«Ακόμη και η ομάδα των ανθρώπων που έτρεχε κάθε εβδομάδα λίγα χιλιόμετρα (τουλάχιστον 10), όχι πολύ συχνά (μια ή δύο φορές) και πιο σιγά (κάτω από 10 χλμ) παρουσίασε πολύ λιγότερους κινδύνους θνησιμότητας από αυτούς που δεν τρέχουν» υπογραμμίζει η έρευνα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμη και ένα 5λεπτο τρέξιμο είχε τα ίδια ωφέλη στην υγεία με το περπάτημα ενός τετάρτου. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειχνε ότι ένα γρήγορο περπάτημα 15 λεπτών καθημερινά, επιτρέπει να προσθέσει κάποιος στη ζωή του 3 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα άθλημα τρέξιμο προσδόκιμο ζωής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ